UPDATE CITY BLOGGING

Η Ήρα Παπαδάτου μάς μιλά για την πρώτη της έκθεση, FEMINA, και την απελευθέρωση της γυναίκας από την πατριαρχία


Κλέλια Φατούρου

16 Φεβρουαρίου 2023

Η Ήρα Παπαδάτου μάς μιλά για την πρώτη της έκθεση, FEMINA, και την απελευθέρωση της γυναίκας από την πατριαρχία
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Η διαδρομή της γυναίκας και η προσπάθειά της να εκφραστεί ελεύθερα, να καταξιωθεί απελευθερωμένη από τα δεσμά της πατριαρχικής εξουσίας, αποτυπώνεται στα ζωγραφικά έργα της Ήρας Παπαδάτου, που θα παρουσιασθούν τον Μάρτιο στο European Centre Athens στη Πλάκα.

Jenny.Gr

Αυτή είναι η πρώτη ατομική της έκθεση, και τα συναισθήματά της είναι ανάμικτα. «Έχω την αγωνία επειδή εκτίθεμαι, αλλά η χαρά και η ικανοποίηση είναι μεγάλες». Η Ήρα αποτυπώνει την κοινωνική επιβίωση της γυναίκας και τον αγώνα που δίνει μέσα από αμέτρητους ρόλους. «Έχω πολλές εικόνες από γυναίκες άλλων πολιτισμών, μέσα από τα ταξίδια που έχω κάνει»

Τα έργα της Ήρας Παπαδάτου εστιάζουν στην προώθηση της φιλελεύθερης θεώρησης αναφορικά με την γυναικεία σεξουαλικότητα και επεξεργάζονται θέματα όπως αυτά της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, αυτοδιάθεσης του σώματος της και της αναπαραγωγικής ικανότητας της. Με στοιχεία σουρεαλισμού διερευνώνται θέματα της γυναικείας υπόστασης. Με τόλμη παρουσιάζονται συμβολικά, οι ενδοψυχικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο ταξίδι των γυναικών προς την αυτοπραγμάτωση και εξέλιξη.

Jenny.Gr

Στα έργα αποτυπώνεται η διαδρομή της γυναίκας και η προσπάθειά της να εκφραστεί ελεύθερα, να καταξιωθεί απελευθερωμένη από τα δεσμά της πατριαρχικής εξουσίας.

«Με ενδιαφέρει να μάθουν οι νεότερες γενιές, και κυρίως τα κορίτσια, ότι μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν τη θέση τους στην κοινωνία. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ο ρόλος της ανδρικής φιγούρας είναι πιο ισχυρός, η γυναίκα περιορίζεται ακόμα, και ας είναι κάτι που δεν θέλουμε να αποδεχθούμε»

Μέσα από τα έργα τελικά η γυναικεία υπόσταση εξυψώνεται μέσα από ενδοψυχικές και κοινωνικές συγκρούσεις για να βρει την θέση της απελευθερωμένη από φυλετικά και κοινωνικά στερεότυπα.

Ο τίτλος της έκθεσης «FEMINA» δείχνει ανάγλυφα το τι θα δει ο φιλότεχνος στη νέα της έκθεση, που όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης – εικαστικός, Ράνια Καπελιάρη «η καλλιτέχνης δουλεύει αυθόρμητα με το ένστικτο ενεργό βασισμένη κυρίως στο σχέδιο και το χρώμα ελάχιστα πλασμένο. Επεξεργάζεται το γυναικείο πρότυπο της Μητέρας ,της Τροφού, της Ομορφιάς, της Φύσης και της βίαιης κοινωνίας μας».

Jenny.Gr

«H σειρά εκπόνησης των έργων αφηγείται μια ιστορία. Δεν είναι η ιστορία μιας συγκεκριμένης γυναίκας, δεν είναι η ιστορία της δημιουργού. Είναι η ιστορία της γυναικείας φύσης, στα χνάρια του τραύματος φύλου», αναφέρει για τα έργα της ζωγράφου, η Δρ. Θεώνη - Φανή Τριανταφύλλου, κλινική ψυχολόγος.

Ρωτώ την Ήρα για τη δύναμη της τέχνης και αν τελικά μπορεί να σε σώσει, έστω και μεταφορικά μιλώντας. «Το πιστεύω απόλυτα. Η τέχνη είναι ψυχαναλυτική. Μέσα από αυτή προωθούνται ιδέες και συναισθήματα. Τα βρίσκεις στα ποιήματα, στις ταινίες παντού. Απλώς η εικόνα είναι πιο δυνατή, πιο άμεση».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στον 1ο όροφο του European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, στην Πλάκα, από τις 18.00 έως τις 21.00.

INFO

FEMINA

Χώρος: The European Centre Athens (1ος όροφος), Mητροπόλεως 74, Πλάκα, Αθήνα

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη -Κυριακή, 12.00 με 19.00 (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ)