UPDATE CITY BLOGGING

Η Τηνιακή μαρμαρογλυπτική στο σύγχρονο design – Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη


JTeam

22 Απριλίου 2024

Η Τηνιακή μαρμαρογλυπτική στο σύγχρονο design – Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
© Μουσείο Μπενάκη
Η έκθεση «A Future for the Past» στο Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί να διαδώσει και να ενισχύει τη Τηνιακή Μαρμαρογλυπτική

Η μαρμαρογλυπτική αποτελεί μια τέχνη που ασκείται στον ελλαδικό χώρο αδιάκοπα, εδώ και χιλιετίες. Αποτελεί μια τέχνη που είναι συνυφασμένη με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μια τέχνη που διατηρείται από γενιά σε γενιά και αποτελεί παράγοντα κοινωνικής προόδου.

Σε μια περίοδο που η αίσθηση του «ανήκειν» είναι πιο σημαντική από ποτέ, η έκθεση «A Future for the Past» στο Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί να διαδώσει και να ενισχύει τη Τηνιακή Μαρμαρογλυπτική μέσω του σύγχρονου design και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν τα εκθέματα από μάρμαρο της συλλογής του νεότερου ελληνικού πολιτισμού του Μουσείου, με δημιουργίες Τηνιακών μαρμαρογλυπτών. Η έκθεση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο, υπό την επιμέλεια της Maria Christina Didero, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η παρουσίαση της έκθεσης «A Future for the Past» στο Μουσείο Μπενάκη, ακολουθεί την επιτυχημένη εγκατάσταση στο διεθνές «design hub» του Μιλάνου και προηγείται μιας «γιορτής» της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο. Πρόκειται για μια καινοφανή συνέργεια του τοπικού με το διεθνές και του παραδοσιακού με το σύγχρονο στο συγκεκριμένο πεδίο χειροτεχνικής εργασίας, συνέργεια που έχει ως στόχο να συμβάλλει στο μέλλον τόσο του σύγχρονου σχεδιασμού σε μάρμαρο όσο και της μαρμαρογλυπτικής παράδοσης, καθιστώντας την Τήνο αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτιστικού πλούτου. Την έκθεση, διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, η εταιρεία Ingenious Loci και το στούντιο Οn Entropy.

Λίγα λόγια για το Οn Entropy

Το Οn Entropy είναι ένα στούντιο που δημιουργήθηκε το 2009 και διευθύνεται από τις αδερφές Νίκη και Ζωή Μοσκόφογλου. Η Νίκη, αρχιτέκτονας με ακαδημαϊκή κατάρτιση στο Design και η Ζωή, πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στη βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά, δημιούργησαν αυτό το στούντιο, όπου το μάρμαρο, ένα αρχετυπικό ελληνικό υλικό, κατέχει έναν αντισυμβατικό ρόλο.

Ο διαφορετικός χαρακτήρας του μαρμάρου, αποτελεί τον πυρήνα της ιδρυτικής αποστολής του Οn Entropy: Να πειραματιστεί με το μάρμαρο και την εντροπία του, καθώς και τη δυνατότητα μεταμόρφωσής του.

Πληροφορίες επίσκεψης:

Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού
05/06 – 30/06/2024
Κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.