UPDATE CITY BLOGGING

«Poor Things. Τα κοστούμια»: Η νέα, εντυπωσιακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη


JTeam

11 Ιουνίου 2024

«Poor Things. Τα κοστούμια»: Η νέα, εντυπωσιακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη
Credits Μενέλαος Μυρίλλας / Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη δίνει την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει από κοντά τα εξαιρετικά κοστούμια από το Poor Things

Την έκθεση: «Poor Things. Τα κοστούμια» παρουσιάζουν για το καλοκαίρι του 2024 το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τη Searchlight Pictures, η οποία θα εγκαινιαστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ στην εκδήλωση των εγκαινίων θα παρευρεθεί η βραβευμένη με Oscar και BAFTA ενδυματολόγος της ταινίας, Χόλι Γουάντινγκτον.

Το Μουσείο Μπενάκη, μέσα από αυτήν την έκθεση, δίνει την ευκαιρία στο κοινό του να θαυμάσει από κοντά τα εξαιρετικά κοστούμια της πρόσφατης και πολυβραβευμένης διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής και να εκτιμήσει άλλη μία διάσταση της τέχνης του ενδύματος. Η έκθεση, περιλαμβάνει δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της Χόλι Γουάντινγκτον για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, όπως φορέθηκαν από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές.

Η ενδυματολόγος, Χόλι Γουάντινγκτον, η οποία έχει δουλέψει στον χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών, δημιουργώντας κοστούμια και εγκαταστάσεις για παραστάσεις, καθώς και για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, δημιούργησε ευρηματικά κοστούμια, που ξεχωρίζουν για τη θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην ενδυματολογία της εποχής κατά την οποία τοποθετείται η δράση και στα σύγχρονα στοιχεία με τα οποία η ίδια μπολιάζει τις δημιουργίες της, σε μια διαρκή συνομιλία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο. «Σπρώξαμε τις ιδέες στα άκρα, ακολουθώντας την παρότρυνση του Γιώργου για μια καταιγίδα δημιουργικότητας», δήλωσε η ενδυματολόγος σε μια συνέντευξή της.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται δώδεκα συνολικά κοστούμια από την ταινία. Τα έξι από αυτά έντυσαν τους: Γουίλεμ Νταφόε, Μάρκ Ράφαλο, Ραμού Γιούσεφ, Τζέροντ Καρμάικλ, Κάθριν Χάντερ και Βίκι Πεπερντίν. Τα υπόλοιπα έξι φορέθηκαν από την Έμα Στόουν, που ενσάρκωσε την ηρωίδα της ταινίας Μπέλα Μπάξτερ και σκιαγραφούν την εξέλιξη του χαρακτήρα της στη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης ιστορίας «μαθητείας».

«Το δυσκολότερο πράγμα για μένα όταν εργαζόμουν για το Poor Things ήταν να βρω έναν τρόπο να αλλάζω τα κοστούμια και να εξασφαλίσω ότι θα ακολουθούν το ταξίδι της Μπέλα», αναφέρει η Χόλι Γουάντινγκτον σε συνέντευξή της. Τα έξι κοστούμια της Μπέλα, που το κοινό μπορεί να θαυμάσει στην έκθεση της Αθήνας αναδεικνύουν τον μαγικό τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκε η δυσκολία αυτή. Η ίδια η ενδυματολόγος μίλησε σε άλλη της συνέντευξη για «τη σταδιακή ενηλικίωση των ρούχων».

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
(Κουμπάρη, 1)

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ακολουθεί gallery με τα εμβληματικά κοστούμια της ταινίας στην έκθεση