Gorlomi: Για αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στην «καρδιά» του Κολωνακίου
Ερασμία Αρβανιτά
9 Δεκεμβρίου 2024
Κάθε χώρος αφηγείται μια ιστορία. Φέρει μαζί του γεύσεις, αρώματα και αναμνήσεις που σε καλούν να ξεφύγεις για λίγο από την πραγματικότητα και να αφεθείς σε μια διαφορετική εμπειρία. Και όταν η συγκεκριμένη εμπειρία, είναι μια εμπειρία φαγητού, τότε δεν μπορείς παρά να αφήσεις τα πάντα γύρω σου να μιλήσουν από μόνα τους. Αυτό ακριβώς, συνέβη και σε εμένα όταν πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi, φωλιασμένο στο Κολωνάκι.
Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο Gorlomi, με υποδέχθηκε μια ζεστασιά που θυμίζει την αίσθηση ενός σπιτικού τραπεζιού στην Ιταλία. Η αυθεντικότητα της ιταλικής κουλτούρας, με την κομψότητα και τη ζεστασιά του χώρου, δημιουργούσαν την ιδανική ατμόσφαιρα για το ιδανικό μενού που θα απολάμβανα από λεπτό σε λεπτό. Αμέσως, κατάλαβα πως το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν είναι απλά ένας «χώρος» για φαγητό, αλλά ένας προορισμός για τους λάτρεις της (καλής) ιταλικής κουζίνας.
Το μενού εκεί σου «μιλάει» κατευθείαν. Επιμελημένα από τον βραβευμένο σεφ με αστέρι Michelin, Luca Piscazzi, ο οποίος έχει εργαστεί σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, όλα τα πιάτα συνδυάζουν την ιταλική παράδοση με ένα μοντέρνο γαστρονομικό twist, με τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά να αναδεικνύουν την αυθεντική γεύση της ιταλικής κουζίνας. Από την πρώτη μπουκιά, αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι. Στη δική μου περίπτωση, αυτή η μπουκιά ήρθε όταν προσγειώθηκε στο τραπέζι μια αφράτη focaccia συνοδευμένη με μορταδέλα.
Η συνέχεια ήταν κάτι περισσότερο από αποκάλυψη. Μετά τη focaccia, το τραπέζι κατέκλυσε η φρέσκια Burrata με τις πελοποννησιακές ντομάτες και το υπέροχο ελαιόλαδο. Μέσα από μια τόσο απλή (φαινομενικά) συνταγή, νιώθεις να σε κατακλύζει η φρεσκάδα και η γεύση της Ελλάδας, αλλά και εκείνης της απλότητας που χαρακτηρίζει την ιταλική κουζίνα στα καλύτερά της. To Vitello Tonnato, ήταν το πιάτο που πραγματικά με μάγεψε. Εκτός από την εκτέλεσή του, που ήταν άψογη, η ποιότητα των υλικών για την οποία μιλούσα παραπάνω, έβγαζε όλη την αυθεντικότητα που προσφέρει το Gorlomi.
Μετά το Vitello Tonnato, οφείλω να ομολογήσω πως ενθουσιάστηκα και με τα κεφτεδάκια του σεφ Luca. Το απόλυτο comfort food, με τη συνταγή της γιαγιάς του, ζουμερά, με μυρωδικά που γεμίζουν τον αέρα με νοσταλγία, γυρνούν μαγικά τον χρόνο πίσω. Με το πρώτο δάγκωμα, τα κεφτεδάκια με έκαναν να νιώσω ότι κάθομαι στο τραπέζι ενός ιταλικού σπιτιού. Το αποκορύφωμα, φυσικά, ήρθε τη στιγμή που έφτασαν τα κύρια πιάτα – η Cotoletta alla Milanese και τα ζυμαρικά Reginette. Από τη μία, τα Reginette με μπρόκολο και παντσέτα, και από την άλλη η Cotoletta alla Milanese με μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και εξαιρετικά ψημένη στο εσωτερικό της, μου επιβεβαίωσαν ότι το Gorlomi είναι ένα από τα spot της Αθήνας που ξεχωρίζει.
Ένα Tiramusi που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σου
Το τέλος, φυσικά, ήταν γλυκό και θεαματικό. Το Tiramisu του Gorlomi ετοιμάστηκε μπροστά στα μάτια μου, με τη διαδικασία είναι μια μικρή τελετουργία και κάθε κουταλιά από το αφράτο γλυκό είναι σαν να κλείνει με έναν μαγικό τρόπο το γεύμα. Δίπλα του, το hazelnut tartuffo μου άφησε μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο, που με ακολουθούσε για ώρα μετά το τέλος του γεύματος.
Ιταλική εμπειρία, χωρίς την απαραίτητη συντροφιά δεν υπάρχει
Το Gorlomi είναι ένας χώρος που προσφέρει περισσότερα από ένα απλό γεύμα. Είναι μια εμπειρία που σε μεταφέρει στην καρδιά της Ιταλίας, γι’ αυτό και το κρασί, η απαραίτητη συντροφιά σε κάθε ιταλικό γεύμα, έδινε συνεχώς την ιδανική πινελιά. Η επιμελημένη λίστα κρασιών του εστιατορίου, περιλαμβάνει εκλεκτές ετικέτες από τον ιταλικό αμπελώνα, όπως το κομψό Trebbiano d'Abruzzo και το φρουτώδες Alie Rosé. Κάθε γουλιά κρασιού συνδυάζεται άψογα με τα πιάτα, ενισχύοντας τις γεύσεις και προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Όπως καταλαβαίνεις, εάν η αυθεντικότητα της ιταλικής κουζίνας σε συναρπάζει, αυτό το εστιατόριο είναι σίγουρα ο προορισμός σου.
Info: Gorlomi, Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, 2107251855, IG: @gorlomiathens