UPDATE #NOW

O Jack Pierson και η Μαρίνα Καρέλλα μιλούν στο jenny.gr


Αφροδίτη Σακκά

9 Ιουνίου 2017

jackpierson-bo-2015-zoumboulakisgalleries-gr.jpg

Εμείς, μιλήσαμε με τον Jack Pierson και τη Μαρίνα Καρέλλα και μας έδωσαν μία γεύση από το τι πρόκειται να δούμε στην έκθεση, μαζί με μία δόση ανυπομονησίας.

Jack Pierson

O Jack Pierson είναι φωτογράφος και καλλιτέχνης. Η δουλειά του περιλαμβάνει φωτογραφίες, κολάζ, γλυπτά από λέξεις, installations,σκίτσα και καλλιτεχνικά βιβλία και βρίσκεται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Ο Jack Pierson μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της Νότιας Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης. Έχει φωτογραφήσει μερικούς από τους πιο διάσημους celebrities, όπως οι Michael Bergin, Naomi Campbell, Snoop Dogg, Massimiliano Neri, Brad Pitt και Antonio Sabato Jr.

Η δουλειά σας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέσων -φωτογραφία, γλυπτική, installation, γραφή, ζωγραφική. Ποιο είναι αυτό που σας εκφράζει περισσότερο;

Πάντα χρησιμοποιούσα ετερόκλητα υλικά για τις δημιουργίες μου. Κανένα από αυτά δε σημαίνει κάτι περισσότερο για εμένα απ' ότι τα άλλα, αλλά κάθε ένα από αυτά εκφράζει διαφορετικές πτυχές όσων θέλω να εκφράσω, τη χαρά του να δημιουργείς αυθόρμητα και "σε κίνηση". H δουλειά μου δεν εκφράζει την αφοσίωση ενός μοναχού να κατασκευάσει πράγματα με τα χέρια του, μοιάζει περισσότερο με την επιστροφή ενός απεσταλμένου από το ταξίδι του. Σου δείχνει όσα έμαθα και όσα είδα.

Tι σας ενέπνευσε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα γράμματα-γλυπτά ως μορφή τέχνης;

Οι λέξεις είναι σχεδόν σαν μηνύματα στην πίσω πλευρά των καρτ-ποστάλ. Οι φωτογραφίες είναι οι καρτ-ποστάλ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κόσμο της φωτογραφίας εν έτει 2017;

Στο Instagram είναι που συμβαίνουν όλα αυτή τη στιγμή, εκεί βρίσκεται ο κόσμος της φωτογραφίας (@jackpierson9). Όλοι είναι φωτογράφοι. Είναι μεγαλύτερη η πρόκληση για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες, πράγμα πολύ καλό!

Θα μπορούσατες να μας πείτε μερικά πράγματα για τη συνεργασία σας με τη Μαρίνα Καρέλλα;

Σπάνια έχω ενθουσιαστεί όσο όταν περνάω χρόνο με τη Μαρίνα Καρέλλα. Είναι μια αληθινή καλλιτέχνιδα, με αυτό εννοώ πως φωτίζει και εμπνέει. Χαρακτηριστικά που διέπουν και το έργο της και την ίδια ως άνθρωπο. Αυτή είναι μία εκπληκτική τπυχή της, δεν δημιουργούν όλοι οι καλλιτέχνες έργα που αντικατοπτρίζουν τόσο απόλυτα την προσωπικότητά τους, η Μαρίνα το κάνει.

Τι πρόκειται να βιώσουμε στην επερχόμενη έκθεσή σας;

Ελπίζω πως η εμπειρία του να δει κανείς τα έργα μας μαζί, θα τον εμπνεύσει να δεσμευτεί στο να γεμίσει τη ζωή του με φιλία, συναίσθημα και αισθησιασμό.

Βρίσκεστε στην Ελλάδα εδώ και μερικές ημέρες. Έχετε επισκευθεί την Documenta 14; Αν ναι, πώς σας φάνηκε;

Λατρεύω την Αθήνα. Πρώτο και κύριο, τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και είναι φιλικοί και φιλόξενοι, πέρα από κάθε προσδοκία. Μοιάζουν να καταλαβαίνουν πόσο υπέροχο είναι να ζεις στην Ελλάδα, ανάμεσα σε τόση ομορφιά και ιστορία -είναι προφανές στην ευγνωμοσύνη και τη γενναιοδωρία τους.

Πραγματικά απόλαυσα τη Documenta 14! Eίναι επίτευγμα να φιλοξενείς μία τόσο μεγάλη έκθεση. Η ατομική δουλειά είναι εκφραστική και πολύ ενδιαφέρουσα. Έμαθα πολλά για καλλιτέχνες για τους οποίους δεν γνώριζα, το οποίο είναι από τα αγαπημένα μου πράγματα.

Είμαι πολύ ευγνώμων για τη Documenta όπως και για το γεγονός ότι συμμετείχε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, παρουσιάστηκαν έργα του σε αρκετά από τα δρώμενα. Πάντα με χαροποιεί να βλέπω τη δουλειά του.

Μαρίνα Καρέλλα

Μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη και του Όσκαρ Κόκοσκα, η.διάσημη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα παρουσίασε την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων, στην Ιταλία και αργότερα στη Galleria Levi στο Μιλάνο. Τη δεκαετία του 1970 εξέθεσε στην Gallery Iolas τους Λευκούς Πίνακές της, οι οποίοι θεωρούνται πλέον από τα διασημότερα κομμάτια της δουλειάς της. Έχει εκθέσει στις σημαντικότερες πρωτεύουσες της τέχνης, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, και το Λονδίνο και έχει σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κουστούμια για ταινίες και παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με τον γνωστό γλύπτη Τάκη για την παράσταση Ηλέκτρα στην Επίδαυρο, με τη Niki de Saint - Phalle στη ταινία Un reve plus long que la nuit, με το Εθνικό Θέατρο Πειραιά για την παράσταση Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ, αλλά και με τη Λυρική Σκηνή για τις όπερες Don Juan και L' Incoronazione di Poppea. Oι αναζητήσεις της στον σκηνικό χώρο επηρέασαν αναπόφευκτα τη ματιά και τις εικαστικές επιλογές της. Μένει μόνιμα στο Παρίσι με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Μιχαήλ της Ελλάδας.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να αφιερώσετε τη ζωή σας στη ζωγραφική?

Δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Απλούστατα από μικρή ζωγράφιζα και 16 ετών γνώρισα τον Γιάννη Τσαρούχη. Τότε μου είχε πει ότι με βλέπει να κάνω σκηνικά και κουστούμια. Ακολούθησα τις συμβουλές του και άλλαξε η ζωή μου. Μπήκα στον καλλιτεχνικό κόσμο με ενθουσιασμό.

Με ποιον τρόπο εμπνευστήκατε από την ποίηση του Καβάφη για να δημιουργήσετε τους πίνακες που θα δούμε στην επερχόμενη σας έκθεση με τον Jack Pierson?

Είναι μια πολύ ελεύθερη απόδοση μερικών ποιημάτων του Καβάφη, ο οποίος με συνοδεύει από μικρή ηλικία . Μέσα σε όλη την πορεία της καριέρας μου, η ποίηση ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο εμπνεύσεως για μένα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συγκεκριμένη συνεργασία;

Ο Jack Pierson είναι φίλος μου. Αγαπώ αυτόν και τη δουλειά του. Με εμπνέει ως καλλιτέχνης και είναι μεγάλη ευτυχία να εκθέσουμε μαζί.

Τι ελπίζετε να νιώσει ο κόσμος που θα επισκεφθεί την έκθεση?

Για να είμαι ειλικρινής, ελπίζω ο καθένας που θα δει την έκθεσή μας να βγει ερμηνεύοντας το κάθε έργο με την προσωπική του ματιά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την διοργάνωση της Documenta στην Αθήνα;

Βρίσκω ότι είναι μια πάρα πολύ ωραία και σωστή ιδέα, διότι έρχονται ξένοι καλλιτέχνες και η Αθήνα γίνεται ένα ενδιαφέρον νέο κέντρο σύγχρονης τέχνης, ιδίως αυτήν την εποχή.

Ποια θα λέγατε πως είναι η κύρια πηγή έμπνευσής σας? Πώς σας έχουν επηρεάσει οι ελληνικές σας ρίζες κατά τη διάρκεια της καριέρας σας?

Οι ελληνικές μου ρίζες είναι η βάση όλης μου της δουλειάς. Από τον Τσαρούχη και τα "θεία" διδάγματά του, μέχρι τα αγάλματα στην Ολυμπία και τον άσπρο ουρανό· όλα αυτά τα παίρνω σε ένα βαλιτσάκι μαζί μου πάντα.

Η έκθεση "for those of us who know, we know…" θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα