UPDATE #NOW

Με τι θα μοιάζουμε σε 100 χρόνια; Ο γενναίος καινούργιος κόσμος πλησιάζει


30 Σεπτεμβρίου 2018

artificial-intelligence-human-or-robot_260422808sm.jpg

Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα παιχνίδι για τρελούς. Με την έννοια αυτή στις ημέρες μας διανύουμε μια περίοδο τρέλας: η εποχή μας έχει εκτοξευθεί τόσο πολύ, τεχνολογικά, πολιτικά, οικονομικά, οικολογικά και πνευματικά, ώστε σε 100 χρόνια από τώρα είναι πιθανόν να μην πεθαίνουμε αλλά να απολαμβάνουμε τη ζωή «ντυμένοι» με βιονικούς εξωσκελετούς.

Παρ’ όλα αυτά έρευνες δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής έχει πάψει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα στο εγγύς μέλλον αντί για νεότεροι και πιο αθλητικοί, οι περισσότεροι μετά τα 40 τους θα φαίνονται μάλλον πιο γερασμένοι και πιο παχείς. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προφίλ Υγείας 2017», ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά, μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία (κυρίως εξαιτίας του καπνίσματος, της έλλειψης σωματικής άσκησης και της παχυσαρκίας) και η θνησιμότητα οφείλεται στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Συγκεκριμένα με προσδόκιμο ζωής 81,1 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση, δηλαδή κατά τι πάνω από τον μέσον όρο της ΕΕ (80,6 έτη) με πρώτη την Ισπανία (83 έτη) και τελευταία τη Λιθουανία (74,6 έτη) ενώ η διάρκεια υγιούς ζωής στην ΕΕ, δηλαδή χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια στη ζωή του ατόμου, κυμαίνεται από 60 έως 73 έτη.

Και ενώ γίνονται διάφορες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, από όλες τις εξελίξεις τα πιο εντυπωσιακά είναι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας που επικεντρώνονται στο ανθρώπινο σώμα, γράφει ο Guardian. Βιοτεχνολογικές startups στην Καλιφόρνια μιλούν για προαιρετικό «θάνατο», το Facebook ερευνά τη δυνατότητα τηλεπαθητικής επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του, σύντομα τα βιονικά άκρα θα ξεπεράσουν σε επιδόσεις τα ανθρώπινα μέλη, ενώ η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr-Cas9 θα μας επιτρέπει (θεωρητικά τουλάχιστον) να διορθώσουμε, να αντικαταστήσουμε ή ακόμα και να διαγράψουμε το λανθασμένο DNA με ακρίβεια.

Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον θα βλέπουμε τα πράγματα, θα σκεφτόμαστε και θα αισθανόμαστε με ριζικά διαφορετικούς τρόπους από ό,τι σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ