UPDATE #NOW

#petsandthecity: Τι να κάνετε όταν δείτε φόλα και πώς να αντιδράσετε εάν δηλητηριαστεί το κατοικίδιό σας


6 Φεβρουαρίου 2019

oscar-sutton-719939-unsplash.jpg

To φαινόμενο της φόλας σε σκύλους και γάτες δεσποζόμενους και μη, δυστυχώς είναι ακόμη έντονο στην εποχή και στη χώρα μας.

Δηλητήριο μέσα σε νόστιμο φαγητό βαλμένο στο έδαφος για να μπορούν να το φτάσουν οι τετράποδοι περιηγητές, δηλητήριο ή ακόμη και φρέον  μέσα σε νερό βαλμένο πάλι σε σημείο όπου να μπορεί να δηλητηριάσει όποιο τετράποδο περάσει διψασμένο, αλλά και  μορφές εισπνεόμενης νευροπαραλυτικής φόλας είναι μόνο μερικά από τα «τεχνάσματα» που εφαρμόζουν  συμπολίτες μας προκειμένου να πάρουν τη ζωή των τετράποδων ψυχών που φιλοξενεί η χώρα μας.

Ούτε καν το γεγονός ότι κάθε μορφή κακοποίησης ζώου τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ δεν καταφέρνει να προκαλέσει αντικίνητρο για τα συγκεκριμένα ασυνείδητα  άτομα (νόμος 3170/2003).

Διαβάστε εδώ: #petsandthecity: 6 τρόποι να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας από το κρύο

Τί μπορείτε να κάνετε όμως εσείς από τη μεριά σας όταν δείτε φόλα προκειμένου να προστατέψετε τόσο το δικό σας όσο και τα υπόλοιπα ζωάκια;

1.Αν δείτε φαγητό με περίεργο χρώμα  αφημένο κάπου κάτω ,πετάξτε το. Better safe than sorry.

2. Φροντίστε να το πετάξετε με μία σακούλα καλά κλεισμένη και μέσα σε κάδο που κλείνει από πάνω προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό οι γάτες που συνηθίζουν να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.

3. Ανεβάστε φωτογραφία με το συγκεκριμένο εύρημα που σας φαίνεται ύποπτο στα social media , πείτε που βρέθηκε ώστε να προστατέψετε και να ενημερώσετε άτομα που μένουν επίσης σε αυτήν την περιοχή. Μοιραστείτε το σε όσα περισσότερα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορείτε.

4.Ενημερώστε την τοπική /τις τοπικές φιλοζωικές και ρωτήστε τις αν θα ήθελαν ένα δείγμα για να το πάνε για ανάλυση.

Διαβάστε εδώ: #petsandthecity: Ζώντας με κατοικίδιο που έχει αναπηρία

Τι γίνεται όμως αν βρείτε κάποιο ζωάκι που έχει ήδη φάει φόλα; Τι κάνετε σε περίπτωση που το δικό σας κατοικίδιο έχει φάει φόλα;

Μερικά από τα συνοδά συμπτώματα μίας τέτοιας δηλητηρίασης τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε λίγες ώρες είναι : έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια  και αφροί που βγαίνουν από το στόμα, σπασμοί, αίμα στις κενώσεις ,αστάθεια , δύσοσμη διάρροια , κιτρινωπά και άτονου χρώματος ούλα.

Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Ακόμη καλύτερα να πραγματοποιήσετε μία έκτακτη επίσκεψη , ειδικά αν τα συμπτώματα ξεκίνησαν μετά από περίπατο ή παραμονή του σκύλου/γάτας σας σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού όπως μπαλκόνι, βεράντα, κήπο .

Αφού μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας , θα σας συμβουλεύσει για το αν πρέπει να κάνετε ενέργειες –όπως αλατόνερο- προκειμένου να κάνει εμετό ή όχι . Ωστόσο μία ένεση ατροπίνης πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι με κατοικίδιο για καλό και για κακό.

Και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία εκπαιδεύστε το σκύλο και τη γάτα σας να μην τρώνε ό,τι βρουν κάτω και οτιδήποτε δεν προέρχεται από δικό σας χέρι ή χέρι γνωστού ατόμου. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το ελέγξετε και ειδικά ο σκύλος σας τρώει με παρόρμηση ό,τι βρει στο δρόμο τότε σκεφτείτε σοβαρά τη λύση του φίμωτρου.

Κάθε εβδομάδα απαντώ και σε μία νέα απορία: Στείλτε και μου τις δικές σας απορίες στο [email protected] σχετικά με τη φροντίδα του κατοικιδίου σας και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω σε επόμενο άρθρο μου.

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant

www.pet-astero.gr