UPDATE #NOW

85 χρόνια κλείνουν σήμερα από την πρώτη φορά που ψήφισαν οι γυναίκες στην Ελλάδα


The Jennettes

11 Φεβρουαρίου 2019

25-1-10-thumb-large.jpg

85 χρόνια κλείνουν σήμερα από την πρώτη φορά που ψήφισαν οι γυναίκες στην Ελλάδα.

Η κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων δεν έχει υπάρξει εύκολη υπόθεση. Οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν το 1930 και το άσκησαν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 11 Φεβρουαρίου του 1934. To εκλογικό δικαιώμα βέβαια, δεν θόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν απολυτήριο δημοτικού και είχαν συμπληρώσει τα 30 έτη.

Αυτό βέβαια, δε σήμανε ακριβώς και τη χειραφέτηση των Ελληνίδων, αφού από τις 2.655 κυρίες που είχαν εγγραφεί στους καταλόγους, φήφισαν μόλις οι 439. Χαρακτηριστική ιστορία της εποχής αποτελεί η άρνηση της Μαρίκας Κοτοπούλη να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, θεωρώντας ότι αυτό ανήκει αποκλειστικά στις "άσχημες" και σε "όσες δε θέλουν να αποκτήσουν παιδιά".

Παρόλο που οι Ελληνίδες είχαν αναγνωριστεί ως πολίτες από το Σύνταγμα του 1864, το οποίο αναγνώριζε το δικαίωμα της καθολικής ψήφου, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας για να το ασκήσουν. Στις βουλευτικές εκλογές του 1956, οι Ελληνίδες μπορούσαν τόσο να εκλέξουν όσο και να εκλεχθούν οπότε η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και η Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης» εισήλθαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτές οι ρυθμίσεις ήρθαν ως συνέχεια των αγώνων που έδωσε το φεμινιστικό κίνημα, προκειμένου να καθιερωθεί η ισότητα των δύο φύλων. Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού Εφημερίς των Κυριών, ήταν η πιο σημαντική φωνή έκφρασης αυτών των διεκδικήσεων. Πολλές γυναικείες οργανώσεις ιδρύθηκαν προκειμένου να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις, αλλά ο σκοπός επετεύχθη και το δικαίωμα ψήφου καθιερώθηκε.

Το γυναικείο κίνημα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του, όταν στο Σύνταγμα του 1975 καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των δυο φύλων.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου