UPDATE #NOW

BBC: «Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και την Κροατία είναι το καλοκαίρι»


The Jennettes

5 Μαΐου 2020

BBC: «Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και την Κροατία είναι το καλοκαίρι»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του BBC, η επόμενη ημέρα είναι το μεγάλο στοίχημα για τις χώρες που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η Ελλάδα και η Κροατία είναι οι δύο χώρες που έδρασαν πιο γρήγορα και πήραν ισχυρά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πρώτες ημέρες της έξαρσης του ιού, όπως αναφέρει και το άρθρο, αλλά τώρα η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι το καλοκαίρι.

Η πανδημία απειλεί να καταστρέψει την καλοκαιρινή σεζόν, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις οικονομίες των δύο χωρών. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται στη γειτονική Ιταλία, δημιούργησε άμεσα ειδική επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους. Από την άλλη, η Κροατία κινήθηκε εξίσου γρήγορα και δραστικά όταν κυκλοφόρησαν τα νέα περί επιδημίας κορωνοϊού από την Κίνα. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εξέδωσε οδηγίες πολύ πριν την άφιξη τουριστών από την Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. 

Στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κροατία ήταν στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα δηλαδή νωρίτερα από τη χώρα μας, και περίπου έναν μήνα μετά την Ιταλία και την Βρετανία.

Όπως αναφέρει το BBC χαρακτηριστικά, για την πορεία των μέτρων στην Ελλάδα: «Έκτοτε οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για περίπατο με τα κατοικίδιά τους». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «Όλα αυτά φαίνεται πως αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για την Ελλάδα είναι 13 ανά εκατομμύριο, και 18 ανά εκατομμύριο στην Κροατία».

Μιλώντας ειδικά για το καλοκαίρι, σημειώνεται πως: «Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και, έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα, ένα επιτυχές καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση». Η Κροατία και η Ελλάδα προχωρούν σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων και για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός «ευθύνεται» για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής.    

Ιδιαίτερα σημαντικοί όμως, αναμένεται να είναι οι καλοκαιρινοί μήνες και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. «Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown», σημειώνει το BBC. Όποιο κι αν αναμένεται να είναι το μέλλον για τις δύο χώρες και κυρίως, για τη χώρα μας εν μέσω του καλοκαιριού, το βέβαιο είναι πως θα παρθούν ξανά όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθούν όλοι οι αναγκαίοι τομείς στην Ελλάδα.