Νέα έρευνα δείχνει ότι οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα

The Jennettes
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας, διεθνούς επιστημονικής μελέτης, οι έγκυες που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και το μωρό τους να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Από τη μελέτη –επικεφαλής της οποίας ήταν η καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ, του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας– διαπιστώθηκε επίσης ότι οι έγκυες (που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2)  έχουν περισσότερες πιθανότητες -σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους μη έγκυες- να μην εμφανίσουν συμπτώματα (π.χ. πυρετό, πόνο στους μύες κ.α.).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι έγκυες είναι πιθανότερο -σε σχέση με τις συνομήλικες μη έγκυες- να μην έχουν συμπτώματα όπως πυρετό και μυαλγία, ενώ όσες είναι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση. Οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, γι' αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα -όπως και οι γύρω τους- να μην κολλήσουν τον κορωνοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.