UPDATE #NOW

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και ένας από τους διασημότερους διεθνείς ανταποκριτές, Robert Fisk


The Jennettes

2 Νοεμβρίου 2020

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και ένας από τους διασημότερους διεθνείς ανταποκριτές, Robert Fisk

Ο βετεράνος διεθνής ανταποκριτής και συγγραφέας Robert Fisk πέθανε σε ηλικία 74 ετών μετά από εγκεφαλικό που υπέστη στο σπίτι του, στο Δουβλίνο.

Ο Fisk ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους Βρετανούς διεθνείς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής και χαρακτηρίστηκε από τους New York Times το 2005 ως «ο διασημότερος ίσως διεθνής ανταποκριτής της Βρετανίας». 

jenny.gr

Η καριέρα του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε με τους Sunday Express στο Λονδίνο αλλά η σχέση ήταν σύντομη και γρήγορα προχώρησε στους Times. Αφού έκανε γνωστό το όνομά του κάνοντας ρεπορτάζ από τη Βόρεια Ιρλανδία για τη συγκεκριμένη εφημερίδα, ο Fisk εγκαταστάθηκε για λίγο διάστημα στην Πορτογαλία όπου εργάστηκε ως ανταποκριτής για τη Μέση Ανατολή, ξανά για λογαριασμό των Times.

Ο Fisk ήταν «πνευματώδης, εξωστρεφής και πολύ προσιτός, ένας δημοσιογράφος που πρεσβεύει τις πατροπαράδοτες αξίες της δημοσιογραφικής έρευνας, που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή εποχή των fake news και της παραπληροφόρησης», έχει πει ο σκηνοθέτης Γιούνγκ Τσανγκ.

«Στόχος μου είναι κάθε ανταπόκριση που γράφω να μοιάζει με γράμμα που στέλνω σε κάποιον φίλο, να μην είναι σοβαροφανής ή ακαδημαϊκή», είχε πει ο Fisk. Για τον δημοσιογράφο οι ανταποκριτές, έχουν την υποχρέωση να σκαλίζουν πιο βαθιά, να μην αντιγράφουν απλώς τα ανακοινωθέντα που δημοσιεύουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

jenny.gr

«Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία πρέπει να έχει κατά νου πως θα πρέπει να αφοσιωθεί ολόψυχα σε αυτήν και να την αντιμετωπίζει ως λειτούργημα και όχι ως συναλλαγή ή μια απλή επαγγελματική δραστηριότητα» είπε. «Ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να είναι αυτόπτης μάρτυρας των όσων καταγράφει, να αναζητεί την αλήθεια και να επενδύει όλο του το είναι, τιμώντας την ιερή αποστολή που έχει αναλάβει».

Στην καριέρα του, ο Fisk είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων τα Orwell Prize, British Press Awards International Journalist of the Year και Foreign Reporter of the Year σε διάφορες περιστάσεις. Επίσης είχε λάβει τιμητικά διπλώματα και διδακτορικά από πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες. Και το 2009 βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του College Historical Society του Trinity College Dublin, που απονέμεται σε εκείνους με σημαντική συνεισφορά στη δημόσια σφαίρα για την προώθηση των κοινωνικών ιδεών του διαλόγου και της συζήτησης.

Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του συγκαταλέγονται τα «The Point of No Return: The Strike Which Broke the British in Ulster», «Pity the Nation: Lebanon at War» και «The Great War for Civilisation – The Conquest of the Middle East».