UPDATE #NOW

Γυναίκες στην Πολωνία υψώνουν τη φωνή τους στην ποινικοποίηση της έκτρωσης στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία της σύγχρονης ιστορίας της χώρας


Έλενα Κρητικού

4 Νοεμβρίου 2020

Γυναίκες στην Πολωνία υψώνουν τη φωνή τους στην ποινικοποίηση της έκτρωσης στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία της σύγχρονης ιστορίας της χώρας

Σε μία χώρα, όπως η Πολωνία, όπου ψηφίστηκε πρόσφατα η ποινικοποίηση των αμβλώσεων, η συλλογική φωνή διαμαρτυρίας των γυναικών έχει μεγάλες πιθανότητες να επιφέρει την αλλαγή του νόμου. 

Από ιατρικούς μέχρι και συναισθηματικούς λόγους, μία γυναίκα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει την εγκυμοσύνη ως ανεπιθύμητη στη ζωή της.

Οι εγκυμοσύνες θα συνεχίσουν να τερματίζονται αλλά αυτό που διευκρινίζει το κράτος της Πολωνίας, είναι ότι οι γυναίκες από εδώ και πέρα, «θα είναι μόνες τους σε αυτό», στρέφοντας ένα μεγάλο ποσοστό αυτών σε επικίνδυνους και παράνομους τρόπους τερματισμού μιας κύησης. 

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας επιβραδύνει αναγκαστικά την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, κρύβεται πίσω από τη δύναμη της συλλογικής γυναικείας φωνής, που υψώνεται το τελευταίο διάστημα, απέναντι στην απόφαση του κράτους, μέσω έντονων διαδηλώσεων στη χώρα. Αμέτρητες γυναίκες, που έχουν τη στήριξη πολλών ανδρών, ξεχύθηκαν στους δρόμους στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία, που καταγράφηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. 

Οι γυναίκες αυτές, αψηφώντας αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις σε πέντε άτομα εξαιτίας της πανδημίας, βγήκαν σύσσωμες στους δρόμους, δηλώνοντας πως αρνούνται να επιστρέψουν στις δουλειές τους, να οδηγήσουν, να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, ή οτιδήποτε άλλο, μέχρι να επέλθει η τροποποίηση της δικαστικής απόφασης. Μόλις μία εβδομάδα μετά τις μαζικές αυτές διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση της ποινικοποίησης. 

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας σκοπεύει να κάνει ακόμη πιο αυστηρούς τους νόμους περί άμβλωσης στην Πολωνία, οι οποίοι ήταν ήδη από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εκτρώσεις πρέπει να είναι παράνομες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα. Αυτό το είδος των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει σχεδόν όλο τον μικρό αριθμό των αμβλώσεων που εκτελούνται νόμιμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Michał Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε πως: "Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα". Η δύναμη της διαμαρτυρίας της γυναικείας φωνής βρίσκεται μέσα στο περιεχόμενο αυτής ακριβώς της πρότασης, που στοχεύει να κάνει νόμιμη τη διαδικασία που αποτελεί αναμφίβολα, μέρος των γυναικείων δικαιωμάτων.