UPDATE #NOW

Η ζωή σε καραντίνα: Μικρές συμβουλές επιβίωσης της ψυχικής μας υγείας


18 Φεβρουαρίου 2021

Η ζωή σε καραντίνα: Μικρές συμβουλές επιβίωσης της ψυχικής μας υγείας

Από τον Ανδρέα Μπατσίλα

Ο Covid-19 ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός το οποίο θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε αλλά και δουλεύουμε. Δεν υπήρξε ποτέ παρόμοια συγκυρία στην ιστορία που το σύνολο του πληθυσμού έπρεπε να μείνει κλεισμένο σε περιορισμένο προσωπικό χώρο για τόσο μεγάλο διάστημα. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δυσκολεύεται οικονομικά αλλά ένα ακόμα μεγαλύτερο δυσκολεύεται ψυχολογικά. Η διακοπή της ρουτίνας, η ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης επαφής αλλά και ο περιορισμός σε κλειστό χώρο έχουν δραματικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. 

Με αυτό το άρθρο/βίντεο σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσω να αντικαταστήσω την γνώμη ενός ειδικού, αλλά θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες συμβουλές και κάποιες συνήθειες που με βοήθησαν να μείνω παραγωγικός και υγιής. Η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική, τουλάχιστον όσο η "παραδοσιακή-σωματική" υγεία.

Αλλά, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Παρότι κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες, στις περισσότερες επιτρέπεται να περάσετε κάποιον χρόνο έξω -τουλάχιστον όταν είστε μόνοι σας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το lockdown είναι τρομερά αυστηρό, καλό θα ήταν να επιδιώκετε να περνάτε χρόνο στον “καθαρό αέρα και τον ήλιο” ακόμα και αν αυτό θα είναι στην ταράτσα η στο μπαλκόνι του σπιτιού σας. Ο περιορισμός σε έναν κλειστό χώρο, που πολλές φορές μπορεί να είναι τόσο μικρός όσο ένα δωμάτιο, έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία του ανθρώπου. 

jenny.gr

Η δεύτερη μου πρόταση σχετίζεται άμεσα με την πρώτη! Αισθάνεστε κουρασμένοι όλη μέρα και τα νεύρα σας είναι "τεντωμένα"; Έχω υπάρξει εκεί και όταν ήμουν εκεί δεν ήθελα να αναγνωρίσω την αλήθεια. Ξέρετε από τι προέρχεται! Ναι, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Ξέρω, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τρόπος να το κάνετε αυτό με τόσα πολλά πράγματα και τόσες ανησυχίες στο μυαλό σας, αλλά εμπιστευτείτε με, αν το καταφέρετε τώρα, σε μια κατάσταση κρίσης, θα έχετε την νοοτροπία για να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό ανεξάρτητα από την κατάσταση!

Μπορείτε να το συνδυάσετε με τη συμβουλή Νο1 και για παράδειγμα να κάνετε κύκλο έξω ή να τρέξετε. Επίσης, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να κάνετε ποικίλα πράγματα, διαφορετικής έντασης, αλλά ακόμη και 10 λεπτά άσκησης μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στη διάθεσή σας. Εάν μοιάζει με βουνό να κάνετε ακόμη 10 λεπτά, ξεκινήστε κάνοντας 1 λεπτό άσκησης και διπλασιάστε το κάθε μέρα. Ο καθένας μπορεί να κάνει 1 λεπτό άσκησης και αν μπορείτε να κάνετε ένα λεπτό σίγουρα, μπορείτε να κάνετε δύο!

jenny.gr

Μπορεί να αισθάνεστε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, αλλά θα αισθανθείτε δύο φορές χειρότερα αν το μόνο που κάνετε είναι να διαβάσετε άρθρα και να παρακολουθείτε τις ειδήσεις σχετικά με αυτό. Τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να σας κρατούν διαρκώς προσηλωμένους. Μια δραματική προεπισκόπηση της πραγματικότητας “πουλάει” πάντα καλύτερα από μια μετριοπαθή και ήρεμη.

Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των πληροφοριών που λαμβάνετε από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και προς θεού, μην διαβάσετε εκτεταμένες αναρτήσεις στο facebook από τους «ειδικούς» στη λίστα φίλων σας. Ελέγξτε τις ειδήσεις, όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα - εκτός αν είστε επενδυτής που αγοράζει και πουλάει μετοχές καθημερινά ή η δουλειά σας εξαρτάται από αυτό - και σιγήστε οποιονδήποτε εξαπλώνει πανικό στα κοινωνικά μέσα. Το μυαλό σας δίνει πίσω αυτό που το ταΐζετε, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν είναι πανικός.

Αν και αρχικά ήθελα να έχω κάτι άλλο ως την 3η συμβουλή, γράφοντας το προηγούμενο παράδειγμα, δεν μπορούσα παρά να συμπεριλάβω αυτήν την πρόταση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική νοοτροπία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και εγώ προσωπικά βρισκόμουν σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, κατηγορώντας όλους γύρω μου - από την κυβέρνηση εώς τους φίλους μου - και δεν έκανα τίποτα όλη την ημέρα, αλλά πιστέψτε με αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Οι γονείς μας έχουν επιβιώσει από πολέμους, πανδημίες και πολλές άλλες τρομερές καταστάσεις και έτσι θα κάνουμε και εμείς. Θα επιβιώσουμε. Αυτό δεν είναι το τέλος. Αυτό θα τελειώσει.

Οι οικονομίες επηρεάζονταν πάντα από γεγονότα όπως αυτό και η ύφεση πάντα ακολουθείται από άνθηση και περιόδους οικονομικής ευμάρειας. Το ερώτημα είναι πώς θα βγείτε από αυτό. Ανεξάρτητα από το πόσο θλίψη και θυμό βιώσετε, τα συναισθήματα αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση. Προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε με διαφορετικό τρόπο. Μην αφήσετε την πανδημία να σας κερδίσει.

jenny.gr

Βέβαια επειδή μου αρέσει να γράφω σχεδόν όσο μου αρέσει να κάνω βίντεο παρασύρθηκα. Τις υπόλοιπες συμβουλές μου θα τις βρείτε στο παρακάτω βίντεο που έκανα για την πανδημία. Καλό κουράγιο, θα τελειώσει σύντομα! 

Δείτε το σχετικό video εδώ