UPDATE #NOW

Μία έφηβη κέρδισε το βραβείο της Ε.Ε. για ένα «ψεύτικο» eshop που βοηθά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας


The Jennettes

3 Μαρτίου 2021

Γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας που προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από τον υπολογιστή της

Μία έφηβη από την Πολωνία αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό όταν έμαθε ότι τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν δραματικά εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας. Η μαθήτρια λυκείου αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα για να προσφέρει μία οδό διαφυγής και σωτηρίας στα θύματα που βρίσκονται παγιδευμένα στα σπίτια τους. Η ιδέα της κέρδισε ένα βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Απρίλιο, η Krystyna Paszko, η οποία ήταν 17 χρονών, αποφάσισε να ξεκινήσει το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα «Camomiles and Pansies» που πουλούσε καλλυντικά. Η ιδέα της ήταν ότι το θύμα μπορεί να αποκρύψει αιτήματα για βοήθεια από τον κακοποιητή του στο σπίτι, ενώ φαίνεται να ψωνίζει στο διαδίκτυο.


Όταν ένα θύμα γράφει, ζητώντας να αγοράσει μια κρέμα, ένας ψυχολόγος ανταποκρίνεται αντί για έναν πωλητή και ρωτά πόσο καιρό έχει τα «δερματικά προβλήματα» ή πώς το προσβεβλημένο δέρμα αντιδρά στο αλκοόλ. Εάν κάποιος παραγγείλει και αφήσει μία διεύθυνση, στην πραγματικότητα είναι κωδικός που ζητά από τις αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.


Αφού η Krystyna έγραψε για το σχέδιό της στη δική της σελίδα στο Facebook, αυτή πλημμύρισε με ερωτήσεις. Βλέποντας το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, η ίδια επικοινώνησε με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ, ζητώντας βοήθεια. Ως απάντηση έλαβε ψυχολόγους και δικηγόρους για να συνεργαστούν με τον ιστότοπο της.


Η πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Urszula Nowakowska, είπε ότι «εντυπωσιάστηκε πολύ» από το έργο της Krystyna. Ανέφερε ότι τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας δεν δείχνουν αύξηση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας πέρσι αλλά οι κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού της κατά τους πρώτους μήνες του lockdown αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019.


Μετά την κυκλοφορία του eshop, περισσότερα από 350 άτομα έχουν επικοινωνήσει με τον ιστότοπο. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά, κάτω των 40 ετών και περίπου το 10% είναι άνδρες. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν ανάμεσα στα 23 έργα για την απονομή του Βραβείου Πολιτικής Αλληλεγγύης της ΕΕ, έναν εφάπαξ διαγωνισμό που προσφέρει 10.000 ευρώ για την επιβράβευση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του Covid-19.


Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr