UPDATE #NOW

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε κάθε γονιό εκεί έξω


Εύα Κονδύλη

1 Ιουνίου 2021

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε κάθε γονιό εκεί έξω
H Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012, ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Γονιός. Μία λέξη με πολλαπλές ερμηνείες και συνδέσεις που καταλήγει ωστόσο, πάντα σε μία κοινή έννοια, την αγάπη! 

H Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012, ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Η οικογένεια έχει την κύρια ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

jenny.gr

Ο ρόλος του γονιού είναι γνωστό ότι δεν είναι εύκολος. Από την στιγμή που συνειδητοποιείς πως πλέον δεν έχεις να ανησυχείς μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για μια άλλη ζωή, την οποία εσύ φέρνεις στον κόσμο, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Γιατί αληθεύει το ρητό που λέει ότι «δεν καταλαβαίνεις την αγάπη ενός γονιού, παρά μόνο όταν αποκτήσεις και ο ίδιος δικά σου παιδιά».

Αλλά και ως παιδιά, βλέπουμε τους γονείς μας να «μάχονται» για εμάς, να προσπαθούν να μας προσφέρουν τα πάντα στον κόσμο, ακόμη κι αν δεν έχουν τίποτα. Όμως η ανιδιοτελής αγάπη ενός γονέα για το παιδί του είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να του προσφέρει. 

Η αγάπη, η φροντίδα, η στοργή είναι μεγαλύτερα από κάθε αγαθό, είναι πράγματα τα οποία θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα ενός παιδιού και τελικά την πορεία του στη ζωή.

jenny.gr

Αυτή η ημέρα όμως, δεν είναι αφιερωμένη μόνο στην εικόνα μιας οικογένειας που συμπεριλαμβάνει και τους δύο γονείς. Είναι αφιερωμένη στις μονογονεϊκές οικογένειες που δίνουν μάχη με την απώλεια, την επιβίωση, την έλλειψη υποστήριξης, τις ψυχικές ασθένειες και άλλα προβλήματα. 

Γονείς είναι επίσης όσοι δεν «γέννησαν» ένα παιδί, αλλά το μεγάλωσαν και το αγάπησαν σαν να είναι δικό τους, του έδωσαν μια στέγη, το φρόντισαν, το επέλεξαν και με τον τρόπο τους του έδωσαν ζωή.

Γονείς είναι ακόμη και εκείνοι που έχουν «δραπετεύσει» από τα στερεότυπα της κοινωνίας και ζουν με δικούς τους κανόνες, είτε πρόκειται για δύο «μπαμπάδες», για δύο «μαμάδες», είτε για μια γυναίκα που επέλεξε να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα. Η αγάπη είναι ίδια, όσες μορφές κι αν πάρει μια οικογένεια.

jenny.gr

Γι΄ αυτό και την αγάπη που εισπράττουμε ως παιδιά και οι ίδιοι, όσοι έχουμε ακόμη την πολυτέλεια στη ζωή να αποκαλούμε κάποιους ανθρώπους ακόμη «γονείς», πρέπει να τους την επιστρέψουμε πίσω με κάθε τρόπο που μπορούμε.

Όταν αντιστραφούν οι ρόλοι και βρεθούν εκείνοι στην ανάγκη φροντίδας και ασφάλειας, θα πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα τους τις δώσουμε, που θα είμαστε υπεύθυνοι να μην νιώσουν φόβο και μοναξιά, όπως ακριβώς έκαναν και εκείνοι όταν ήμασταν μικροί.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε στιγμή μαζί τους είναι πολύτιμη και να συνειδητοποιήσουμε πως το να πεις «σε αγαπώ» δεν σε κάνει μαλθακό, αντιθέτως είναι σημαντικό να το εκφράζουμε σε εκείνους, προτού να είναι πολύ αργά.

Δείτε ακόμη: 9 vintage φωτογραφίες με γονείς και παιδιά που θα προκαλέσουν εγκεφαλικά στους σύγχρονους γονείς

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr