UPDATE #NOW

Πώς ένα αρχαίο «tablet» από τη Βαβυλώνα αμφισβητεί την ιστορία των μαθηματικών


The Jennettes

9 Αυγούστου 2021

ιστορία των μαθηματικών
Στην ερώτηση εκατομμυρίων μαθητών «Πού θα μου χρησιμεύσει η γεωμετρία στη ζωή μου;», έρχεται να απαντήσει ένα αρχαίο «tablet» από τη Βαβυλώνα. 

Στην ερώτηση εκατομμυρίων μαθητών «Πού θα μου χρησιμεύσει η γεωμετρία στη ζωή μου;», έρχεται να απαντήσει ένα αρχαίο «tablet» από τη Βαβυλώνα

Οι χαράξεις στο πήλινο αυτό δισκίο αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη γεωμετρία στην καθημερινή τους ζωή για αιώνες. Το επονομαζόμενο «tablet» είναι γνωστό ως Si.427 και χρονολογείται στην Παλαιά Βαβυλωνιακή περίοδο μεταξύ 1900 και 1600 π.Χ.

Το «tablet» είναι βασικά μια μελέτη γης που χαρτογραφεί τα όρια. Ωστόσο, ο τοπογράφος απέδειξε ένα εκπληκτικό επίπεδο γνώσης χρησιμοποιώντας αυτό που σήμερα αποκαλούμε «πυθαγόρειες τριπλές» για να κάνει ακριβείς ορθές γωνίες. Εάν προσέχατε στην τάξη της τριγωνομετρίας, ίσως το θυμάστε ως το κλασικό τρίγωνο 3-4-5 που δημιουργεί μαθηματικά τέλειες ορθές γωνίες.

«Η ανακάλυψη και η ανάλυση του δισκίου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ιστορία των μαθηματικών. Σκεφτείτε, ότι αυτό χρονολογείται περισσότερα από χίλια χρόνια πριν τη γέννηση του Πυθαγόρα. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η τριγωνομετρία αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Έλληνες που μελετούσαν τον νυχτερινό ουρανό τον 2ο αιώνα π.Χ. Αλλά όπως αποδεικνύεται, οι Βαβυλώνιοι ανέπτυξαν τη δική τους εναλλακτική «πρωτο-τριγωνομετρία» για να λύσουν προβλήματα που σχετίζονται με τη μέτρηση του εδάφους και όχι του ουρανού», δήλωσε ο μαθηματικός του University of New South Wales, Daniel Mansfield, σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη. 

Είναι ενδιαφέρον ότι το Si.427 δεν είναι νέο εύρημα. Στην πραγματικότητα αποτελούσε έκθεμα ενός μουσείου στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Mansfield έμαθε για την ύπαρξή του διαβάζοντας αρχεία ανασκαφών μιας αποστολής που έλαβε χώρα το 1894 στο σύγχρονο Ιράκ.

«Ήταν μια πραγματική πρόκληση να εντοπίσω που βρίσκεται το «tablet» από αυτά τα αρχεία και  στη συνέχεια να το βρω. Η έκθεση έλεγε ότι είχε πάει στο Αυτοκρατορικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, ένα μέρος που προφανώς δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο μαθγματικός.

Μόλις ο Mansfield ανίχνευσε το αντικείμενο, χρειάστηκαν μήνες για να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία του, η οποία παρουσιάζεται με πλήρη λεπτομέρεια σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Foundations of Science.

Όμως, υπάρχει ακόμα ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο στο αρχαίο έγγραφο. Ο αριθμός 25:29 είναι γραμμένος στο παλαιό Βαβυλωνιακό εξηνταδικό σύστημα αρίθμησης στο πίσω μέρος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί. Είναι ένα απόλυτο αίνιγμα. Είμαι πρόθυμος να συζητήσω τυχόν υποδείξεις με ιστορικούς ή μαθηματικούς που μπορεί να έχουν μια πεποίθηση για το τι προσπαθούν να μας πουν αυτοί οι αριθμοί», είπε.     

Δείτε ακόμη: National Geographic: οι 10 νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας 2015 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr