UPDATE #NOW

O εικαστικός Sho Shibuya αφιερώνει το τελευταίο έργο του στις πυρκαγιές της βόρειας Εύβοιας


Σύρμα Κιουπελόγλου

10 Αυγούστου 2021

Sho Shibuya
O Sho Shibuya είναι ένας καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Η ιστορία του ξεκινά στο Τόκιο και συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, όπου αποφάσισε να μετακομίσει το 2011 μιλώντας ελάχιστα Αγγλικά αλλά όντας εξαιρετικά ταλαντούχος. 

O Sho Shibuya είναι ένας καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Η ιστορία του ξεκινά στο Τόκιο και συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, όπου αποφάσισε να μετακομίσει το 2011 μιλώντας ελάχιστα Αγγλικά αλλά όντας εξαιρετικά ταλαντούχος. 

Ο ίδιος εργάζεται ως graphic designer και έχει ιδρύσει το επιτυχημένο brand design studio «Placeholder». Η πανδημία όμως και τα απανωτά lockdown της, τον ανάγκασαν να περάσει πολύ χρόνο κλεισμένος στο διαμέρισμα του. 

Εκεί, μία μέρα του Απριλίου το 2020, κοιτώντας από το παράθυρο τον γαλάζιο ουρανό και συνειδητοποιώντας ότι δεν ακούει την κίνηση των αυτοκινήτων και τις φωνές των ανθρώπων, αλλά μόνο τα πουλιά που κελαηδούν, αποφασίζει αυθόρμητα να το αποτυπώσει με χρώματα πάνω στο εξώφυλλο της εφημερίδας που βρισκόταν δίπλα του. Ξαφνικά οι αγχωτικές και δυσμενείς ειδήσεις των The New York Times καλύφθηκαν από έναν γαλήνιο ουρανό και η αντίθεση αυτή αποτελούσε καταγραφή της νέας κανονικότητας που βίωνε. 

Αν και στην αρχή το Project του αυτό λειτουργούσε ως ένα παράθυρο διαφυγής από την πραγματικότητα, σύντομα πήρε τη μορφή υπενθύμισης. Ο ίδιος άρχισε να μεταμορφώνει τα εξώφυλλα των The New York Times ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τα γεγονότα που τραβούσαν το ενδιαφέρον του. Ανάμεσα σε αυτά το US vote και το Black Lives Matter.

Χθες, δημιούργησε άλλο ένα εξώφυλλο. Αυτήν την φορά τα χρώματα ήταν πορτοκαλί, κόκκινα και μαύρα και θύμιζαν τον ουρανό που έχει πιάσει φωτιά. Το έργο ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες. Στη λεζάντα γράφει «Greece». Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης αποφάσισε να αποτυπώσει το έγκλημα που συντελείται στην Εύβοια, την πύρινη λαίλαπα που καίει τα πάντα στο πέρασμα της και τους ανθρώπους που παλεύουν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούν. 

Ο Shibuya δηλώνει με αυτόν τον τρόπο την στήριξη του και προσπαθεί να συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε μία ανείπωτη καταστροφή. Όμως όπως λέει ο ίδιος, «Ο ουρανός μας θυμίζει ότι υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος κόσμος έξω από τα παράθυρά μας και ότι κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα, με μια νέα ευκαιρία για πρόοδο και ειρήνη».

Πηγή φωτογραφίας εξωφλυλλου: Instagram ShoShibuya
Δείτε ακόμη: O φακός του Reuters κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από τις στιγμές της φωτιάς

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr