UPDATE #NOW

Andrew Cuomo: Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και συγκλονίζει τις ΗΠΑ


The Jennettes

10 Αυγούστου 2021

Andrew Cuomo
O Andrew Cuomo υπηρετούσε ως 56ος Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, μία θέση που κατείχε από το 2011, όταν το Δεκέμβριου του 2020 μία πρώην βοηθός του τον κατηγόρησε δημόσια ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά για χρόνια. 

UPDATE

Η Πρόεδρος του Time’s Up, Roberta Kaplan, παραιτήθηκε από τον οργανισμό που στηρίζει τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων. Κατηγορήθηκε ότι δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία στις κατηγορίες για τον Cuomo, ενώ τέθηκε υπό αμφισβήτηση και η ηθική της.

«Δυστυχώς, πρόσφατες καταστάσεις έδειξαν ότι οι σύμμαχοί μας στη μάχη για την ενδυνάμωση των γυναικών, μπορούν να γίνουν κακοποιητές», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της. «Νιώσαμε τον ωμό, προσωπικό και πρωτοφανή πόνο της προδοσίας αυτής».

«Έχω, λοιπόν, καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ενεργή δικηγορία δε συμβαδίζει με τη θέση μου στο ΔΣ του Time’s Up αυτήν τη στιγμή, οπότε αποχωρώ».

***

O Andrew Cuomo υπηρετούσε ως 56ος Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, μία θέση που κατείχε από το 2011, όταν το Δεκέμβριου του 2020 μία πρώην βοηθός του τον κατηγόρησε δημόσια ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά για χρόνια. 

«Μισώ που μερικοί άνδρες, όπως ο [Cuomo] κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους», έγραψε ανάμεσα σε άλλα στη δημοσίευση της στο Twitter. Ενώ, αργότερα μίλησε για τις κατηγορίες αυτές αναλυτικά σε μια ανάρτηση στο blog της, στην οποία ανέφερε ότι ο Cuomo της έδωσε ένα ανεπιθύμητο φιλί στα χείλη στο γραφείο του, καθώς και ότι επανειλημμένα έκανε «εξευτελιστικές» σεξουαλικές παρατηρήσεις.

Τον Φεβρουάριο, μια άλλη πρώην βοηθός, η Charlotte Bennett, τον κατηγόρησε επίσης για σεξουαλική παρενόχληση. Ενώ δεν ισχυρίστηκε καμία φυσική επαφή, περιέγραψε «ακατάλληλες» συνομιλίες που περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική της ζωή. Είπε ότι αυτές οι συζητήσεις ήταν ο τρόπος του κυβερνήτη να την προσεγγίσει ώστε να συνάψουν σεξουαλική σχέση.

Μετά από αυτά τα δύο περιστατικά, η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας, Letitia James, διόρισε στις 8 Μαρτίου 2021 ανεξάρτητους δικηγόρους για να ερευνήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η έκθεση τους σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, φέρνοντας τον Cuomo σε εξαιρετικά δεινή θέση. 

Η έρευνα «διαπίστωσε ότι ο Κυβερνήτης Andrew Cuomo παρενόχλησε σεξουαλικά νυν και πρώην υπαλλήλους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης επανειλημμένα, είτε με ανεπιθύμητα και μη συναινετικά αγγίγματα είτε κάνοντας πολυάριθμα προσβλητικά σχόλια σεξουαλικής φύσης, δημιουργώντας ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες.

Συνολικά 11 γυναίκες κατηγόρησαν τον Κυβερνήτη για παρενόχληση και τη δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας τους. Παρόλα αυτά, η James είπε ότι δεν θα ασκήσει κρατικές καταγγελίες εναντίον του, αλλά η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστικές και ποινικές διώξεις. 

jenny.gr

Ο ίδιος, που ανήκει στην παράταξη των Δημοκρατικών, δέχεται μεγάλες πιέσεις, από τους ψηφοφόρους αλλά και τους εκλεγμένους αξιωματούχους των δύο μεγάλων κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να παραιτηθεί. Μία από τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει την θέση του φέρει μάλιστα το όνομα του Προέδρο Joe Biden. 

Ωστόσο, ο Cuomo συνεχίζει να αρνείται σταθερά ότι παρενόχλησε σεξουαλικά οποιονδήποτε και επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί από Κυβερνήτης. Η δικηγόρος του, Rita Glavin, δήλωσε μάλιστα στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, πως πιστεύει ότι τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης έρευνας ήταν, στην ουσία, «προκαθορισμένα».

Παράλληλα, αρκετοί από τους υπαλλήλους του Cuomo έχουν υποβάλει την παραίτηση τους μετά τη δημοσίευση της έκθεση της Γενικής Εισαγγελέα, συμπεριλαμβανομένης μίας εκ των κορυφαίων βοηθών του, της Γραμματέας του, Melissa DeRosa. Να σημειωθεί ότι η ίδια στην έκθεση της περασμένης εβδομάδας κάλυψε τον Cuomo και στάθηκε κατά των καταγγελλόντων. 

jenny.gr

Η Δικαστική Επιτροπή της συνέλευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έδωσε προθεσμία στον Cuomo μέχρι την Παρασκευή για να απαντήσει στους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Γενικής Εισαγγελέα. Η επιτροπή θα μπορούσε να ψηφίσει την έναρξη των διαδικασιών παραπομπής του αμέσως μετά. Εάν η πλειοψηφία των μελών της συνέλευσης ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του, η γερουσία της πολιτείας θα συγκαλέσει δίκη για την αποπομπή του μέσα σε 30 έως 60 ημέρες. Διάστημα κατά το οποίο θα αντικατασταθεί από την Υπό Κυβερνήτη Kathy Hochul, που ανήκει επίσης στους Δημοκρατικούς

Πηγή φωτογραφιών: Getty images

Δείτε ακόμη: 10 Celebrities που συμμετείχαν στο κίνημα #Metoo

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr