UPDATE #NOW

She was a skater girl: Το skater style επιστρέφει δυναμικά στη μόδα


Σύρμα Κιουπελόγλου

22 Αυγούστου 2021

She was a skater girl: Το skater style επιστρέφει δυναμικά στη μόδα
Μπορεί να μην το πιστεύουν ούτε οι φίλοι μου, αλλά στην εφηβεία μου άρεσε να κάθομαι στην πλατεία και να βλέπω τα παιδιά που κάνουν skate. Πέρα από τις εντυπωσιακές τους δεξιότητες με τη σανίδα, θαύμαζα και το αβίαστο στυλ τους. Τα converse, τα bucket hats, οι oversized  μπλούζες, τα low-rise baggy παντελόνια και τα χρωματιστά backpacks χτυπούν δυνατά το καμπανάκι εκείνης της εποχής. 

Μπορεί να μην το πιστεύουν ούτε οι φίλοι μου, αλλά στην εφηβεία μου άρεσε να κάθομαι στην πλατεία και να βλέπω τα παιδιά που κάνουν skate. Πέρα από τις εντυπωσιακές τους δεξιότητες με τη σανίδα, θαύμαζα και το αβίαστο στιλ τους. Τα converse, τα bucket hats, οι oversized  μπλούζες, τα low-rise baggy παντελόνια και τα χρωματιστά backpacks χτυπούν δυνατά το καμπανάκι εκείνης της εποχής. 

Όπως όλα λοιπόν, έτσι και η μόδα κάνει κύκλους. Τα trends των 90s και των 00s έχουν επιστρέψει δυναμικά και τώρα ήρθε η ώρα και για την μόδα των skaters να κάνει comeback. 

Έχουν περάσει έξι δεκαετίες από τότε που το skateboarding δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από Καλιφορνέζους surfers που αποφάσισαν να μεταφέρουν το χόμπι τους εκτός νερού. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το rollerblading και το skateboarding ξεκίνησαν να γίνονται τάσεις στο Instagram και το TikTok, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν προς τα αθλήματα για να καταπολεμήσουν το άγχος της πανδημίας και να περάσουν λίγο χρόνο έξω από το σπίτι. Φέτος μάλιστα, το skateboarding έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο του στη διεθνή σκηνή. 

Η βιομηχανία της μόδας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από όλα αυτά. Από τον Απρίλιο και μετά, οι αναζητήσεις που περιέχουν τη λέξη «skater» έχουν αυξηθεί κατά 46% στο Lyst, την παγκόσμια μηχανή αναζήτησης για τη μόδα. Συγχρόνως, οι αναζητήσεις για προϊόντα skateboarding της Nike αυξήθηκαν πάνω από 35% με την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων τον Ιούλιο. Τα τεράστια αυτά ποσοστά δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαρατήρητα από τους κολοσσούς της βιομηχανίας, ακόμα και από εκείνους που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αθλητική ένδυση. 

Εξάλλου, η αναβίωση της μόδας των skaters δεν σημαίνει απαραίτητα τη δημιουργία πιστών αντιγράφων των ρούχων που συνήθιζαν να φορούν. Η Gen Z άλλωστε προτιμά να ταράζει λίγο τα νερά. Ένα κομμάτι από την γκαρνταρόμπα των skaters αρκεί για να δώσει τον αντίστοιχο τόνο στο look τους, ενώ συνδυασμένο με κομμάτια- κλειδιά προηγούμενων δεκαετιών, κυρίως με αναφορές στα 90s και τα 00s, συνθέτουν το πιο cool outfit.

Η αυτοέκφραση και η ελευθερία των Gen Z επαναπροσδιορίζουν το στυλ των skaters για τη γενιά του TikTok. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και στο skateboarding, η μόδα του αθλήματος ήταν και παραμένει gender-fluid, γεγονός που εξηγεί και την έλξη που ασκούν στη νέα γενιά. 

Άλλος ένας παράγοντας της σημερινής δημοφιλίας του, είναι η τρέχουσα έκρηξη του thrifting.  Στο Tradesy, το online marketplace μεταπώλησης ρούχων και αξεσουάρ, έχει σημειωθεί αύξηση των αναζητήσεων για αθλητικά παπούτσια, oversized φούτερ και belt bags τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τη style editor της πλατφόρμας, Michelle Li, αυτά τα στοιχεία δείχνουν την άνοδο μίας πιο χαλαρής, αβίαστα κομψής αισθητικής, που χαρακτηρίζει εδώ και καιρό την κουλτούρα του skateboarding.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ήρθε ο καιρός να ψάξετε στις ντουλάπες της εφηβείας σας, στα συρτάρια του πατρικού σας, σε thrift shops και καταστήματα, για skater fashion κομμάτια που μπορείτε να ενσωματώσετε στο σημερινό στιλ σας. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλεται, ένα checkered παντελόνι, ένα bucket hat και ένα ζευγάρι Vans στο αγαπημένο σας χρώμα, είναι μια καλή αρχή. 

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lara mullen by sharif hamza for dazed & confused

Δείτε ακόμη: White sneakers spring 2021

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr