UPDATE #NOW

Αυτό το τεράστιο θερμοκήπιο στο Kentucky ισχυρίζεται πως είναι το μέλλον της γεωργίας


Σύρμα Κιουπελόγλου

24 Αυγούστου 2021

appharvest
Mad Max ή Avatar; Σύμφωνα με τον Jonathan Webb, ιδρυτή του AppHarvest, μίας φάρμας γεωργίας ελεγχόμενου περιβάλλοντος, αυτές είναι οι δύο επιλογές που έχουμε για το μέλλον. Είτε θα μπούμε στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο του Mad Max ή θα πάμε σε έναν κόσμο τύπου Avatar όπου θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να εναρμονιστούμε με τη φύση.  

Mad Max ή Avatar; Σύμφωνα με τον Jonathan Webb, ιδρυτή του AppHarvest, μίας φάρμας ελεγχόμενου περιβάλλοντος, αυτές είναι οι δύο επιλογές που έχουμε για το μέλλον. Είτε θα μπούμε στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο του Mad Max ή θα πάμε σε έναν κόσμο τύπου Avatar όπου θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να εναρμονιστούμε με τη φύση. 

Σε μία προσπάθεια λοιπόν να σώσει τον πλανήτη Γη, ο Webb αποφάσισε να παρατήσει την καριέρα του στην Ουάσινγκτον, όπου εργάστηκε στη δημιουργία δικτύων ηλιακής ενέργειας σε εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας. Εκεί, παρακολούθησε την έκρηξη της ηλιακής και της αιολικής βιομηχανίας την ίδια δεκαετία που ο άνθρακας κατέρρευσε ανεπανόρθωτα λόγω του ανταγωνισμού από το φυσικό αέριο και τη μηχανοποίηση.

Την ίδια περίοδο ο Webb άρχισε να ακούει για την ασφάλεια των τροφίμων. Μέχρι το 2050 ο κόσμος θα χρειαστεί έως και 70% περισσότερα τρόφιμα από όσο παράγει σήμερα, ώστε να θρέψει τους 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μια ανερχόμενη μεσαία τάξη, σύμφωνα με έκθεση του 2009 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο Webb διάβασε για μια λύση στο θέμα, σε άρθρο του National Geographic του 2017, με τίτλο «Πώς η Ολλανδία τροφοδοτεί τον κόσμο». Το άρθρο μιλούσε για τεράστια ολλανδικά θερμοκήπια που παρέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού όλον τον χρόνο σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από ότι η παραδοσιακή γεωργία. Την ίδια χρονιά παράτησε τη δουλειά του και ξεκίνησε το AppHarvest στο Kentucky.

«Πιστεύω ότι η φύση είναι το πιο τεχνολογικά προηγμένο πράγμα που έχουμε στον Πλανήτη Γη και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Όποιος ανέπτυξε τη φύση εκεί έξω, έχει μία ανώτερη μορφή ευφυΐας. Το να φτιάξεις ένα iPhone; Αυτό είναι εύκολο. Πήγαινε όμως να φτιάξεις ένα οργανικό οικοσύστημα και άφησέ το να αναπτυχθεί», λέει ο Webb, ο 36χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AppHarvest. 

Στον πυρήνα του, το AppHarvest λειτουργεί με τους γεωργικούς πόρους που έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να τρέφονται για πάνω από 10.000 χρόνια: τον ήλιο και το νερό. Υπάρχουν όμως δύο ανησυχητικοί παράγοντες: Πρώτον, το AppHarvest δεν χρησιμοποιεί χώμα. Το υδροπονικό του σύστημα σημαίνει ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τεχνητά λιπάσματα, χωρίς βέβαια φυτοφάρμακα. Δεύτερον, τα θερμοκήπια χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν καλύτερα την υγεία και την απόδοση των καλλιεργειών. Ο Webb, στην πραγματικότητα, αγκαλιάζει τον όρο θερμοκήπιο, προτιμώντας να αποκαλέσει τα κολοσσιαία έργα του «αγροκτήματα που βασίζονται σε δεδομένα». 

Ετησίως, έως και 2 τόνοι ντομάτες (από περίπου 720.000 φυτά) θα συγκομιστούν από αυτό το ενιαίο θερμοκήπιο. Κάθε φυτό ντομάτας παρακολουθείται προσεκτικά μέσω ενός δωματίου ελέγχου με μεγάλες οθόνες, όπου η θερμοκρασία, τα θρεπτικά συστατικά, το νερό και το φως καταγράφονται και τροποποιούνται. Σύντομα, άλλα θερμοκήπια AppHarvest θα καλλιεργήσουν πράγματα όπως μαρούλι και φράουλες. Ο ίδιος σχεδιάζει να κατασκευάσει συνολικά 12 αγροκτήματα υψηλής τεχνολογίας σε όλο το ανατολικό Kentucky.

Το σχέδιό του για μια νέα γεωργική οικονομία θα μπορούσε να ενισχύσει μια περιοχή της οποίας τα οικοσυστήματα είναι γνωστό ότι έχουν πληγεί πολύ από τη βιομηχανία άνθρακα, βασικό μοχλό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που οξύνουν την κλιματική κρίση που κλιμακώνεται καθημερινά. Κύματα καύσωνα, πυρκαγιές, ξηρασία που εξατμίζει το πόσιμο νερό, τυφώνες που αδειάζουν τις παράκτιες πόλεις, ακραίες καταιγίδες και πλημμύρες που καταστρέφουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κοινότητες είναι πλέον απτή πραγματικότητα.

Ο Webb ισχυρίζεται ότι η «γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος» της AppHarvest είναι το τρίτο κύμα τεχνολογικών λύσεων, μετά από δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της προμήθειας τροφίμων των ΗΠΑ εν μέσω αυτών των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων.

Είναι όμως η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος στην κλίμακα του AppHarvest μια κλιματική λύση ή έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα; Οφείλουμε να αναφέρουμε και τις ενστάσεις που υπάρχουν για αυτό το σύστημα καλλιέργειας και το κατά πόσο αμβλύνει ή όχι την κλιματική κρίση. Πολλοί οικολόγοι πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός και ο "αγώνας δρόμου" της τεχνολογίας να ξεπερνά συνεχώς τον εαυτό της, μας έφεραν σε αυτό το κλιματικό χάος και ότι αυτά είναι τα τελευταία εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε να επανακάμψουμε. Ωστόσο, ο Webb πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε, αντίθετα πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι τους και να κερδίσουμε. 

Ακόμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η κατανάλωση ενέργειας. Στη γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος, οι περισσότεροι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή γεωργία παρέχονται τεχνητά, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τα θερμοκήπια εξαιρετικά ενεργοβόρα. Να σημειωθεί ότι το αποτύπωμα άνθρακα του AppHarvest δεν έχει ακόμη καθοριστεί από την έναρξη της λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2020. Λένε ότι περιμένουν να έχουν δεδομένα ενός έτους και αναμένουν να τα συμπεριλάβουν στην έκθεση βιωσιμότητας του 2021.

Τέλος, η τελευταία ένσταση έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας. Αν και μία τέτοιας έκτασης καλλιέργεια παρέχει θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους αγρότες μικρού βεληνεκούς που διατηρούν μία πιο αυθεντική σχέση με το προϊόν και τη γη τους, με αποτέλεσμα πολύ μικρότερες παραγωγές. 

Είναι λοιπόν η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος το μέλλον; Και μπορεί να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται; Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να λάβουμε τις απαντήσεις.

Δείτε ακόμη: Η πιο ωραία αγροτική κατοικία που έχετε δει

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr