Το Internet είναι ένας υπέροχος κόσμος, αν ξέρει κανείς πώς να το χρησιμοποιήσει. Εύκολα μπορούμε να πέσουμε θύματα απάτης, επίθεσης από hackers που, πλέον, δε χρειάζεται καν να είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι, ενώ τα προσωπικά μας δεδομένα υπάρχουν παντού.
Παρακάτω θα βρείτε τις 3 μεγαλύτερες παγίδες του διαδικτύου, αλλά και tips για να τις αποφύγετε.
Κακόβουλο λογισμικό
Η συνηθέστερη, ίσως, απειλή της ασφάλειας του υπολογιστή μας, είναι το κακόβουλο λογισμικό – δηλαδή οι ιοί. Τους κατεβάζουμε χωρίς καν να το καταλάβουμε, απλώς πατάμε πάνω σε ένα link που φαίνεται άκακο και, τελικά, προκαλεί τεράστια προβλήματα.
Για να είμαστε καλυμμένοι, πριν κατεβάσουμε οτιδήποτε πρέπει να κοιτάμε αν η εταιρεία που το παρέχει είναι γνωστή και έμπιστη. Ποτέ δεν κάνουμε download αρχεία από μέρη που δε γνωρίζουμε, ενώ πάντα κοιτάζουμε πώς ονομάζονται. Συνήθως, οι ιοί είναι «μεταμφιεσμένοι» σε έγκυρα files, όμως διαφέρουν σημαντικά - ίσως έχουν ένα παραπάνω γράμμα ή κάποιο ορθογραφικό λάθος.
Οι hackers μπορούν να «πειράξουν» το λειτουργικό μας σύστημα
Οι περισσότεροι συνδεόμαστε στους υπολογιστές μας ως διαχειριστές (admins). Αυτό μας επιτρέπει να αλλάζουμε όλες τις ρυθμίσεις, να εγκαθιστούμε προγράμματα και να διαχειριζόμαστε λογαριασμούς.
Αν κάποιος προγραμματιστείς hack-άρει τη συσκευή μας, θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εγκαταστήσει ό, τι θέλει, να αλλάξει τα πάντα και να εισβάλλει στην ψηφιακή ζωή μας. Για να το αποτρέψουμε, χρειάζεται να περιορίσουμε τα άτομα που συνδέονται ως admins, να επιλέξουμε ισχυρό antivirus και να κάνουμε τακτικούς ελέγχους.
Ο εύκολος κωδικός
Ναι, θέλουμε ένα password που θυμόμαστε με ευκολία, μας έρχεται αμέσως στο μυαλό και δεν απαιτεί προσπάθεια. Η αλήθεια είναι, όμως, πως αν έχουμε έναν αδύναμο κωδικό ή χρησιμοποιούμε τον ίδιο σε πολλές πλατφόρμες, γινόμαστε ο τέλειος στόχος. Είναι θέμα χρόνου να πέσουμε θύματα κυβερνοεπίθεσης.
Ας έχουμε, λοιπόν, διαφορετικούς κωδικούς για τους περισσότερους λογαριασμούς μας. Επίσης, ας επιλέξουμε να μας γίνεται και ερώτηση ασφαλείας κάθε φορά που συνδεόμαστε, αλλά και να μας έρχονται ειδοποιήσεις από τις τοποθεσίες και τις συσκευές που γίνεται η κάθε σύνδεση.
Δείτε ακόμη: Κι όμως αυτές οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με smartphone