UPDATE #NOW

Με ζύγιζαν πριν από κάθε πτήση: Αεροσυνοδός καταγγέλει την Emirates για απαράδεκτες πρακτικές ελέγχου βάρους των εργαζομένων


Σύρμα Κιουπελόγλου

8 Σεπτεμβρίου 2021

Emirates
Η Duygu Karaman ήταν αεροσυνοδός της Emirates επί μία δεκαετία. Το 2019 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά της μετά την «αυστηρή» και «ενοχλητική» παρακολούθηση του βάρους της από την αεροπορική εταιρεία. 

Η Duygu Karaman ήταν αεροσυνοδός της Emirates επί μία δεκαετία. Το 2019 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δουλειά της μετά την «αυστηρή» και «ενοχλητική» παρακολούθηση του βάρους της από την αεροπορική εταιρεία. 

Η πρώην αεροσυνοδός έδωσε μία συνέντευξη στη Mirror στην οποία αποκάλυψε ότι αφού ένα μέλος του προσωπικού παραπονέθηκε ότι ήταν «πολύ βαριά», της ζητήθηκε να χάσει βάρος και στη συνέχεια πέρασε από ειδική παρακολούθηση για ένα χρόνο ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα διατηρήσει τα κιλά της. 

«Δεν μου είπαν ποιος με ανέφερε, αλλά με ζύγισαν και είπαν ότι παρακολουθούν τα πάντα σύμφωνα με τον BMI (Δείκτη Μάζας Σώματος). Επειδή είχα 2 κιλά παραπάνω, μπήκα σε πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Έπρεπε πριν από κάθε πτήση να μπαίνω στην αίθουσα ζύγισης και να με ελέγχουν. Προσπάθησα να διατηρήσω αυτό το βάρος, αλλά μερικές φορές έπαιρνα 1 ή 2 κιλά. Ήμουν πολύ αναστατωμένη. Όταν με έπιαναν στους ελέγχους βάρους έπρεπε να επιστρέψω στους μηδέν μήνες και να μπω ξανά υπό παρακολούθηση για ένα χρόνο», είπε η Karaman.

Σε διάφορα blogs αεροπορίας όπως το Aerotime, πρώην υπάλληλοι που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έγραψαν σχετικά με ένα μυστικό «Πρόγραμμα Διαχείρισης Εμφάνισης» στην Emirates. Ωστόσο, προφανώς και δεν υπάρχουν δημόσιες πληροφορίες ή αποδείξεις μιας τέτοιας πολιτικής.

jenny.gr

Ο ιστότοπος της Emirates αναφέρει στις προϋποθέσεις πρόσληψης ότι το πλήρωμα θα πρέπει να είναι «σε σωματική φόρμα γι’ αυτόν τον απαιτητικό ρόλο με έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος», καθώς και ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν τακούνια και «πλήρες μακιγιάζ». 

Η Karaman δήλωσε ότι ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη και για καιρό είχε χάσει την αυτοπεποίθησή της. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι και άλλοι συνάδελφοί της υποβλήθηκαν στην ίδια πρακτική, με έναν από αυτούς να καταφεύγει τελικά σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ενάντια στις συμβουλές των γιατρών.

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, ένας εκπρόσωπος της Emirates δήλωσε σχετικά, «Ως παγκόσμια αεροπορική εταιρεία, αντιμετωπίζουμε την ευημερία των εργαζομένων μας με ύψιστη προτεραιότητα και πιστεύουμε ότι η φυσική και ψυχική κατάσταση τους είναι μια σημαντική πτυχή στην εκτέλεση των καθηκόντων τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Είμαστε περήφανοι για τους συναδέλφους μας που αποτελούν το πλήρωμα καμπίνας της Emirates και εργάζονται σε κρίσιμους ρόλους για να διατηρήσουν την ποιότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών για τις οποίες η Emirates είναι γνωστή. Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες, εμπιστευτικές περιπτώσεις τωρινών ή προηγούμενων υπαλλήλων». 
 

Πηγή φωτογραφιών: Getty images

Δείτε ακόμη: Το μοντέλο που πήρε 30 κιλά επειδή δεν ήθελε να είναι πια αδύνατη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr