WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παροσμία: Η άγνωστη παρενέργεια της Covid- 19 που δεν ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε


The Jennettes

8 Σεπτεμβρίου 2021

Παροσμία: Η άγνωστη παρενέργεια της Covid- 19 που δεν ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε

Εάν έχετε νοσήσει κι εσείς με Covid-19, ξέρετε πως τα πρώτα συνηθέστερα συμπτώματα του ιού είναι η ανοσμία και η αγευσία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine (JIM) διαπίστωσε ότι το 86% των ασθενών με ήπιες περιπτώσεις COVID-19 παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα. Και ενώ ένα σημαντικό μέρος των αισθήσεων αυτών επανέρχεται κανονικά, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, γιατροί υποστηρίζουν ότι η όσφρηση κάποιων ασθενών ενδέχεται να μην επανέλθει για καιρό. 

Όταν οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι λοιπόν με μια παρενέργεια, που είναι συνήθης σε ιογενείς λοιμώξεις, και αυτή ονομάζεται παροσμία, γύρω από την οποία υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση. Πρόκειται για μια διαταραχή της όσφρησης που επιμένει και κάνει τα πάντα να μυρίζουν διαφορετικά σαν να έχουν αλλοιωθεί.

Πολλές τροφές μπορεί να μυρίζουν σαν χαλασμένο κρέας ή να έχουν έντονη μυρωδιά σαν βενζίνη ή κάποιο φάρμακο, σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών. Ορισμένοι μάλιστα μυρίζουν διαφορετικά τα αρώματα από τα λουλούδια ή δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη και μπάνιο αφού μέχρι και το σαμπουάν μπορεί να μυρίζει δυσάρεστα. 

Η πιο παράξενη πραγματικότητα, με την οποία καλούνται στο τέλος να συμβιβαστούν μερικά άτομα που έχουν περάσει την Covid, είναι όταν όλα τα συμπτώματα υποχωρούν και μένει η παροσμία. Και στην αρχή είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί επιμένει και πώς συνδέεται με τον κορωνοϊό. Νομίζει απλά ότι έχει μια έντονη παραίσθηση, την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως από τον ιό αλλά η αλήθεια είναι ακόμη πιο άβολη και σίγουρα δεν συνεργάζεται με την καθημερινότητα. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και διεξήγαγε η ωτορινολαρυγγολόγος και καθηγήτρια στο King’s College London, Claire Hopkins στο Guy’s Hospital στο Λονδίνο με την Christine E. Kelly, ιδρύτρια του AbScent, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που παρέχει υποστήριξη σε όσους υποφέρουν από ανοσμία και άλλες διαταραχές όσφρησης, το 47% των ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊό υπέφεραν από αλλαγές στην οσμή και στη γεύση τους, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με μία άλλη έρευνα, το 56% των ασθενών υπέφερε από παροσμία, την «αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης». Μάλιστα, οι περισσότεροι δήλωσαν πως αυτό το σύμπτωμα παρουσιάστηκε περίπου δυόμισι μήνες μετά την ανοσμία.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει κανείς για να δει τη συγκεκριμένη ενοχλητική παρενέργεια να υποχωρεί από τη ζωή του αλλά οι επιστημονικές απαντήσεις δεν δίνουν εύκολα την απάντηση. Οι περισσότεροι ασθενείς με παροσμία βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει αφού η ισορροπία των γεύσεων διαταράσσεται και είναι άγνωστο το πότε επανακτάται. 

Δύο ιδιωτικές ομάδες στο Facebook επιχειρούν να φέρουν κοντά ασθενείς που ζουν την καθημερινότητά τους, κάνοντας αναγκαστική παρέα με την παροσμία προκειμένου να ανταλλάσσουν απόψεις που μπορεί να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, απαλύνοντας λίγο την αρνητική ψυχολογία που δημιουργείται από την αλλοίωση των γεύσεων. 

Δείτε ακόμη: Πώς o κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας; Η νέα κανονικότητα μέσα από χιουμοριστικά σκίτσα 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.