UPDATE #NOW

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ υπόσχεται να μη μορφωθεί καμία γυναίκα, όσο περνά από το χέρι του


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Σεπτεμβρίου 2021

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ υπόσχεται να μη μορφωθεί καμία γυναίκα, όσο περνά από το χέρι του

Το Αφγανιστάν επιστρέφει δυναμικά στον Μεσαίωνα. Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, τον οποίο φυσικά διόρισαν οι Ταλιμπάν, υπόσχεται να μην επιτρέψει σε καμία γυναίκα να μορφωθεί αλλά ούτε και να διδάξει στο εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα. 

«Σας δίνω το λόγο μου», έγραψε στο Twitter ο νέος πρύτανης, Mohammad Ashraf Ghairat. «Όσο ισχύει ένα πραγματικά ισλαμικό περιβάλλον για όλους, στις γυναίκες δε θα επιτρέπεται να έρχονται στα Πανεπιστήμια είτε για δουλειά, είτε για σπουδές». 

Ορισμένες καθηγήτριες προσπάθησαν να αντιδράσουν. «Σ’ αυτό το άγιο μέρος, δεν υπήρχε τίποτα μη ισλαμικό», δήλωσε μία από εκείνες στους New York Times. «Το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ είναι το σπίτι του αφγανικού έθνους».

Όταν κατέλαβαν τη χώρα, οι Ταλιμπάν επέμεναν ότι θα στήριζαν τις γυναίκες – θα τους επέτρεπαν να εργαστούν, να σπουδάσουν, ακόμη και να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Φυσικά, τίποτα τέτοιο δε συνέβη. Το νεοσύστατο κοινοβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες, οι οποίοι προφασίστηκαν λόγους ασφαλείας κι απαγόρευσαν προσωρινά τα παραπάνω. Το ίδιο είχαν κάνει και τη δεκαετία του ’90, όταν δεν τους επέτρεπαν ούτε να κυκλοφορήσουν στο δρόμο χωρίς άνδρα συνοδό – απλώς δεν το πήραν ποτέ πίσω. 

Ο πρώην υπουργός Εκπαίδευσης, Hamid Obaidi, δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ελπίδα» καθώς όλα καταρρέουν. «Καταστράφηκαν τα πάντα».

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες μένουν σπίτι γιατί τα σχολεία έκλεισαν. Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της χώρας, στο οποίο οι ΗΠΑ επένδυσαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, εγκαταλείφθηκε και καταλήφθηκε από Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος των τελευταίων, δήλωσε στους New York Times ότι «γίνονται προσπάθειες για ένα ασφαλέστερο σύστημα μεταφορά για τις μαθήτριες, προκειμένου να προστατεύονται». Είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, βέβαια. Μάλιστα, επειδή έχουν μείνει ελάχιστες εκπαιδευτικοί, και να ξανανοίξουν κανονικά τα σχολεία, δε θα υπάρχει κανείς να διδάξει τα κορίτσια.

Κανείς δε γνωρίζει το μέλλον που, όπως φαίνεται, δεν είναι τόσο αβέβαιο πια. Οι Αφγανές κινούνται προς το σκοτάδι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

jenny.gr