UPDATE #NOW

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»: Γιατί πρέπει να δεις οπωσδήποτε αυτήν την παράσταση, αν έχεις καιρό να πας θέατρο


Έλενα Κρητικού

12 Οκτωβρίου 2021

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»: Γιατί πρέπει να δεις οπωσδήποτε αυτήν την παράσταση, αν έχεις καιρό να πας θέατρο

Δύο χρόνια είχα να πάω θέατρο και όταν σηκώθηκα από τη θέση μου στο τέλος της παράστασης, θυμήθηκα όλους τους λόγους, για τους οποίους το λατρεύω!

Η αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά σου και δίνουν όλη τους την ψυχή επάνω το σανίδι, σε ενεργοποιεί σε τέτοιο βαθμό που μπορείς να καταλάβεις γιατί σε διάφορα σημεία μιας καλής παράστασης νιώθεις να σε διαπερνούν ρίγη. Και «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» είναι μία από αυτές τις παραστάσεις! Δημιουργήθηκαν για να ταράξουν κυριολεκτικά το σώμα και τον εσωτερικό σου κόσμο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που την παρακολούθησα, την είχα δει στην πρεμιέρα της πριν από τέσσερα χρόνια και μπορώ να πω ότι τώρα πρόσεξα λίγο παραπάνω κάποιες λεπτομέρειες. Μετά τη διεθνή τους περιοδεία σε Λονδίνο και Άμστερνταμ, τα δεκάδες sold out σε παραστάσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, τις διθυραμβικές κριτικές και τη μεγάλη αγάπη του κοινού, «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, έχουν επιστρέψει δυναμικά για 4η χρονιά!

Η Μένιτα και ο Νικολής αφηγούνται έναν εγκλωβισμένο έρωτα τιτανοτεράστιων διαστάσεων που ξεκινά στα τέλη των 80ς και εκτείνεται στο άπειρο. Όνειρα, γέλια, πρώτα σκιρτήματα κι ένας έρωτας που δεν χρειάζεται να είναι πλατωνικός για να μείνει στην ιστορία και να γίνει αιώνιος. «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» μέσα σε 60' έρχονται να σου θυμίσουν πράγματα που είχες ξεχάσει μέσα στην πανδημία. Οι δυο ήρωες μέσα από τους μονολόγους τους, σε βάζουν να εκτιμήσεις από την αρχή το καλό χιούμορ και να ερωτευτείς μέσα από τα μάτια και τις χειρονομίες τους, την ίδια τη ζωή, που τελικά δεν έχεις ιδέα πόση από αυτή σου απομένει. 

«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο»

Σε φέρνουν αντιμέτωπο με όλα όσα είχες καταχωνιασμένα μέσα σου για καιρό και δεν μοιραζόσουν με κανέναν. Φοβίες, ανησυχίες, άγχη, τα οποία στα εξωτερικεύουν με έναν τρόπο ασύλληπτο, που σε κάνει να αντιληφθείς στον απόλυτο βαθμό την ανθρώπινη ευθραυστότητα. Σου προκαλούν συναισθήματα που είχες καιρό να νιώσεις και όσο κι αν ακούγεται κλισέ και ψεύτικο, «λυτρώνουν» τον θεατή. 

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» σε συμπαρασύρουν στον ξέφρενο χορό τους που πρωταγωνιστεί στις πιο δυνατές σκηνές της παράστασης. Σε κάνουν να κλάψεις με ένταση, να γελάσεις σε βάθος και κάθε λίγο και λιγάκι πιάνεις τον εαυτό σου να βουρκώνει χωρίς να ξέρεις τι υπερισχύει περισσότερο, η χαρά ή η λύπη. 

Όσο η πλοκή κορυφώνεται, τόσο περισσότερο εμπλέκεσαι συναισθηματικά. Γίνεσαι εκείνο το έφηβο κορίτσι που ζει σε κάποια ελληνική επαρχία, στην πόλη ενός νησιού και ερωτεύεται «για πάντα» με το ίδιο πρόσωπο παρά τις μετέπειτα επιλογές στη ζωή της. Η τελική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μένια και τον μεγάλο της έρωτα είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλον... Γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία σε επιστρέφει στην πιο ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δεις αυτή την παράσταση, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο όπου έχουμε ξεχάσει πώς είναι να γελάμε αληθινά, να ερωτευόμαστε χωρίς όρους και να «ακούμε» πραγματικά τον άνθρωπό μας, χορεύοντας ξέφρενα μαζί του και κοιτάζοντάς τον στα μάτια μέχρι να ξημερώσει. 

«Οι κάτω απ' τ' αστέρια» είναι μία παράσταση που πρέπει οπωσδήποτε να δεις, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί θα σε αφυπνίσει στην ολότητά σου και θα σε κάνει να ξαναζήσεις τις ωραιότερες εμπειρίες που έχεις καταγράψει μέσα σου μέχρι σήμερα!

INFO

Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι
Τηλ: 210 3464380

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη ώρα 21.15

Γενική Είσοδος: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο, viva.gr

Διάρκεια: 70'

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ envivlio