UPDATE #NOW

Τι συμβαίνει στο Netflix; Η τρανσφοβία του Dave Chappelle, η απάντηση του CEO και η μαζική αντίδραση των εργαζομένων


Κλέλια Φατούρου

14 Οκτωβρίου 2021

Τι συμβαίνει στο Netflix; Η τρανσφοβία του Dave Chappelle, η απάντηση του CEO και η μαζική αντίδραση των εργαζομένων

Η αμήχανη στιγμή που βάζω να δω το special επεισόδιο του Dave Chappelle στο Netflix, αφότου έχει προκληθεί σάλος για τα τρανσφοβικά σχόλιά του, πάνω στα οποία βασίζεται όλο το σόου.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κωμικός επιτίθεται στην κοινότητα με χοντροκομμένα αστεία (που δεν είναι αστεία) και σχόλια για τα ψεύτικα γεννητικά όργανα αλλά και για τις αντωνυμίες. Είναι όμως η πρώτη φορά που υπήρξε μαζική αντίδραση από τους εργαζόμενους της πλατφόρμας που φιλοξένησε τον Chappelle.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Dave Chappelle είναι ένα πασίγνωστος κωμικός, που υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες τη μαύρη κοινότητα, στην οποία ανήκει. Το 2019, συνεργάστηκε με το Netflix, παρουσιάζοντας το σόου "Sticks & Stones", όπου και πάλι ξεδίπλωσε τον τρανσφοβικό εαυτό του. Φέτος επέστρεψε με το επεισόδιο "The Closer" και δεν χρειάζεται να μαντέψετε σε ποιον επιτίθεται (ξανά). 

Είπα λοιπόν να το παρακολουθήσω για να καταλάβω αν ευσταθεί η μαζική αντίδραση των εργαζομένων του Netflix. Καταρχάς, το σόου του είναι σαν να έχεις μπει σε χρονοκάψουλα. Βλέπεις έναν στρέιτ άντρα να σχολιάζει το αιδοίο μίας τρανς γυναίκας «ε δεν είναι αληθινό», να υπερασπίζεται την J.K. Rowling, η οποία θεωρεί ότι το φύλο είναι μόνο βιολογικό και ότι οι τρανς γυναίκες δεν είναι αληθινές γυναίκες. Να μην αποδέχεται το ουδέτερο ως αντωνυμία για ανθρώπους και να μιλά για τα πέη και πόσο άντρες είναι, αν και έχει γίνει η φυλομετάβαση.

Αυτό όμως που σε φτάνει σε σημείο αγανάκτησης είναι η μόνιμη σύγκριση που κάνει μεταξύ τρανς και μαύρης κοινότητας, λες και είναι παιχνίδι δύναμης. Λες και κερδίζει αυτός που έχει περάσει σκλαβιά. Είναι όμως μαέστρος στο να κάνει επίκληση στο συναίσθημα και να διηγείται ιστορίες μέσα από τις οποίες βγαίνει γενναιόδωρος, ανώτερος και προστατευτικός. Ενώ, παράλληλα, συνεχίζει να προσβάλει την τρανς κοινότητα. Χρειαζόμουν ένα ποτό μετά από το "The Closer".

Από ό,τι φαίνεται, οι υπάλληλοι του Netflix, που ανήκουν τόσο στη μαύρη, όσο και στην τρανς κοινότητα, είχαν προειδοποιήσει τους υπεύθυνους της πλατφόρμας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το σόου του 2019. Αυτό που ζητούσαν είναι να υπάρξει χώρος στην πλατφόρμα για περισσότερες φωνές. Να δούμε περισσότερο diversity κωμικούς και λιγότερη τρανσφοβία. Και η αλήθεια είναι ότι το 2018, προσελήφθη επικεφαλής σε θέματα συμπεριληπτικότητας και πολυφωνίας. Για να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά τόσο όσο. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν ξανά λίγες μέρες πριν την προβολή του νέου special επεισοδίου, αλλά ο Dave Chappelle είναι ο κωμικός με τα περισσότερα views στο Netflix.

«Η πλατφόρμα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Dave Chapelle στο μέλλον. Τον βλέπουμε ως μοναδική φωνή, αλλά το κατανοούμε αν κάποιοι δεν θέλουν να ξαναδούν τα σόου του». Αυτό ήταν το εσωτερικό μήνυμα που έστειλε ο έτερος CEO, Reed Hastings. Το επόμενο βήμα ήταν η απόλυση 3 τρανς εργαζομένων, οι οποίοι αντέδρασαν ανοιχτά.

Η Terra Field, μηχανικός και τρανς εργαζόμενη, τουίταρε τη διαφωνία της με το Netflix και ανέφερε ότι ο κωμικός συνεχίζει να επιτίθεται και να ακυρώνει την αξία της τρανς κοινότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το tweet έγινε viral, η Terra απολύθηκε και μαζί της 2 ακόμα άτομα που θέλησαν να παρευρεθούν σε ένα meeting, για αυτό το θέμα, χωρίς να έχουν προσκληθεί. Ωστόσο, η επίσημη απάντηση είναι ότι δεν ήταν ο Chappelle ο λόγος της απόλυσης, Δύο μέρες μετά, τα 3 πρόσωπα επαναπροσελήφθησαν και η πλατφόρμα επιμένει ότι ο συγκεκριμένος κωμικός δεν ξεπερνά τα όρια του μίσους. Στην τελική, είναι και ο πιο ευπώλητος κωμικός που έχουν.

Οι μαζικές αντιδράσεις

Τα τελευταία νέα είναι ότι η εταιρία ετοιμάζει ένα εσωτερικό event με παρουσιαστή το trans άτομο Alok Vaid-Menon, ενώ οργανώνεται μία μαζική παραίτηση στις 20 Οκτωβρίου. Τι απαντά το Netflix σε όλα αυτά; Ότι ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και τις ανοιχτές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της πλατφόρμας. Δήλωση που δεν απαντά στην τρανσφοβία, η οποία πηγαίνει κόντρα σε όλα όσα υποτίθεται ότι χτίζει εδώ και χρόνια το Netflix.

TAGS