UPDATE #NOW

Τα Nobel καταργούν το φύλο και την εθνικότητα για να «βραβεύονται επειδή είναι οι καλύτερες, όχι επειδή είναι γυναίκες»


The Jennettes

14 Οκτωβρίου 2021

Τα Nobel καταργούν το φύλο και την εθνικότητα για να «βραβεύονται επειδή είναι οι καλύτερες, όχι επειδή είναι γυναίκες»

«Να βραβεύονται επειδή έκαναν τη σημαντικότερη ανακάλυψη, όχι εξαιτίας του φύλου ή της εθνικότητάς τους»

Ο Göran Hansson, γενικός γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «τόσο λίγες» γυναίκες που έχουν βραβευθεί με Nobel, αλλά θεωρεί ότι το βραβείο θα πρέπει, τελικά, να πηγαίνει «στους πιο άξιους», σύμφωνα με τον Guardian.

Φέτος, για παράδειγμα, είχαμε μόνο μία. Τη δημοσιογράφο Maria Ressa από τις Φιλιππίνες. Κι ούτε καν μόνη της – το μοιράστηκε με τον συνάδελφό της, Dimitry Muratov.

«Είναι λυπηρό που υπάρχουν τόσο λίγες βραβευμένες με Nobel γυναίκες και αυτό αντανακλά τις αδικίες της κοινωνίας, κυρίως στο παρελθόν αλλά υπάρχουν ακόμη. Κι είναι τόσα αυτά που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Hansson σε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. 

«Αποφασίσαμε ότι δε θα υπολογίζουμε ποσοστά σχετικά με το φύλο ή την εθνικότητα. Θέλουμε να γίνεται αποδεκτός κάθε νικητής… επειδή πραγματοποίησε τη σημαντικότερη ανακάλυψη, κι όχι για το φύλο ή την εθνικότητά του. Κι αυτό συμφωνεί με το πνεύμα της τελευταίας επιθυμίας του Alfred Nobel».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Ressa (@maria_ressa)

Ο Hansson τόνισε ότι η ακαδημία θα βεβαιωθεί πως «όλες οι άξιες γυναίκες θα αξιολογηθούν ισάξια», ενώ έχουν γίνει «αξιόλογες προσπάθειες» για να υπάρξουν περισσότερες γυναικείες υποψηφιότητες.

«Στο τέλος, θα δώσουμε το βραβείο στους πιο άξιους, εκείνους που συνέβαλαν περισσότερο. Καμία γυναίκα δεν πήρε βραβείο στις επιστήμες, φέτος. Πέρσι, είδαμε δύο γυναίκες να παίρνουν το βραβείο χημείας, την Emmanuelle Charpentier και την Jennifer Doudna,  και είχαμε μία γυναίκα στη φυσική, την Andrea Ghez. Την προηγούμενη χρονιά, είχαμε στην Esther Duflo στις οικονομικές επιστήμες.»

«Σκεφτείτε ότι περίπου το 10% των καθηγητών φυσικών επιστημών στη δυτική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική είναι γυναίκες, και ακόμη λιγότερες αν πάτε στην ανατολική Ασία», πρόσθεσε. «Χρειάζεται χρόνος για την αξιολόγηση, για να πάρουμε τις υποψηφιότητες και να εξετάσουμε για το βραβείο… Μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι αυτή η κατάσταση παραμένει ίδια με μία ή δύο δεκαετίες πριν, όταν γίνονταν οι ανακαλύψεις αυτές».

Ο Hansson είπε, επίσης, ότι το ζήτημα του φύλου τέθηκε υπό συζήτηση περίπου τρεις εβδομάδες πριν. Δεν έγινε τίποτα, όμως, «επειδή φοβηθήκαμε ότι θα βραβεύονταν επειδή είναι γυναίκες, όχι επειδή είναι οι καλύτερες. Τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιστήμονες όπως η Emmanuelle Charpentier και η Esther Duflo βραβεύθηκαν επειδή έκαναν τις σημαντικότερες ανακαλύψεις».

jenny.gr