UPDATE #NOW

Πίνακας του Van Gogh που είχαν «εξαφανίσει» οι Ναζί, τώρα βγαίνει στο σφυρί


The Jennettes

19 Οκτωβρίου 2021

Πίνακας του Van Gogh που είχαν «εξαφανίσει» οι Ναζί, τώρα βγαίνει στο σφυρί
Περίπου έναν αιώνα από τότε που βγήκε στη δημοσιότητα, ένας -γεμάτος ζωή- πίνακας του Vincent Van Gogh που τον είχαν κατασχέσει οι Ναζί, τώρα βγαίνει σε δημοπρασία.

Περίπου έναν αιώνα από τότε που βγήκε στη δημοσιότητα, ένας -γεμάτος ζωή- πίνακας του Vincent Van Gogh που τον είχαν κατασχέσει οι Ναζί, τώρα βγαίνει σε δημοπρασία.

Με τίτλο "Meules de blé", ο ζωγραφισμένος με νερομπογιά πίνακας αναμένεται να πουληθεί στην τιμή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ δείχνει μια σκηνή θερισμού, η οποία απεικονίζει γυναίκες να δουλεύουν στα χωράφια στην πόλη Arles της νότιας Γαλλίας. 

Ο Van Gogh ζωγράφισε τον πίνακα το 1888, θέλοντας να δείξει πώς ήταν η αγροτική ζωή στη Γαλλία εκείνη την περίοδο και το συγκεκριμένο δημιούργημα είναι ακριβής αναπαράσταση των συνθηκών της εποχής αλλά κι ένας από τους πολλούς πίνακες με τη συγκεκριμένη θεματική που είχε δημιουργήσει τότε. 

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι νερομπογιές, που χρησιμοποιήθηκαν από τον σπουδαίο Ολλανδό ζωγράφο στον πίνακα, συμβολίζουν το πάθος του για τον Ιαπωνισμό. Το συγκεκριμένο έργο παρά το γεγονός ότι απεικονίζει μια αρκετά γαλήνια σκηνή, κρύβει πίσω του μια αρκετά μπερδεμένη ιστορία. Ο πίνακας αρχικά ανήκε στον αδερφό του Van Gogh, Theo και μετά πήγε σε άλλα χέρια πριν αγοραστεί από τον Max Meirowsky, έναν Εβραίο βιομήχανο το 1913. 

O Meirowsky αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή από τους Γερμανούς οπότε ο πίνακας μεταφέρθηκε σε gallery στο Παρίσι, σύμφωνα με τον οίκο Christie's. Ο πίνακας πέρασε στην κατοχή της Miriam Caroline Alexandrine de Rothschild, η οποία πήγε στην Ελβετία μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. O Πίνακας του Van Gogh το 1941, μεταφέρθηκε στο μουσείο Jeu de Paume, στο οποίο οι Ναζί τοποθετούσαν έργα τέχνης που είχαν κατασχέσει. 

Ο πίνακας "Meules de blé" τελικά κατέληξε στο κάστρο Schloss Kogl στην Αυστρία όπου έγινε μέρος μιας ανώνυμης, ιδιωτικής συλλογής. Παρόλο που η De Rothschild προσπάθησε να πάρει πίσω τους χαμένους της πίνακες μετά την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας, ο Van Gogh ουσιαστικά την ξεγέλασε. Το 1978, ο πίνακας αποκτήθηκε από τη gallery Wildenstein & Co. στη Νέα Υόρκη όπου αγοράστηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης, Edward Lochridge Cox. 

Ο πίνακας είδε το φως της δημοσιότητας για τελευταία φορά, το 1905, όπου παρουσιάστηκε ως μέρος μιας μεγαλύτερης ρετροσπεκτίβας του ζωγράφου στο μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ και τώρα μετά από 116 χρόνια αναμένεται να βρεθεί και πάλι κοντά στο κοινό.

Photo Credits: Christie's Images Ltd. 2021

Δείτε ακόμη: Δέκα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε