UPDATE #NOW

Η γιγάντια διαμαρτυρία των εργαζομένων του Netflix για τον τρανσφοβικό Chappelle δείχνει πως υπάρχει, τελικά, ελπίδα


21 Οκτωβρίου 2021

Η γιγάντια διαμαρτυρία των εργαζομένων του Netflix για τον τρανσφοβικό Chappelle δείχνει πως υπάρχει, τελικά, ελπίδα

Μία μαζική διαδήλωση στο Netflix απέδειξε ότι η δύναμη των εργαζομένων μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από εκείνη των επικεφαλής.

Πριν λίγες μέρες μιλούσαμε για το special επεισόδιο του Dave Chappelle, το οποίο προκάλεσε την οργή της τρανς κοινότητας των υπαλλήλων του Netflix αλλά και του κοινού. Και δικαίως. Ο κωμικός είναι γνωστός για την τρανσφοβία του και φρόντισε να μας το υπενθυμίσει και στο The Closer, το οποίο κατά τα άλλα, αποθεώθηκε από την κεφαλή του Netflix, Ted Sarandos.

Οι τρανς εργαζόμενοι, αλλά και άλλοι, της πλατφόρμας, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρούσαν σε απεργία στις 20 Οκτωβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβολή του επεισοδίου, παρόλο που υπήρχαν αντιδράσεις από πριν. Τελικά, η διαμαρτυρία γιγαντώθηκε και ενώ αρχικά συμμετείχαν 100 εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν και άλλοι, που ανήκουν στο κοινό του Netflix, έξω από την εταιρία στην Καλιφόρνια. Μόλις 2 ημέρες πριν, οι υπεύθυνοι για αυτή τη διαμαρτυρία κυκλοφόρησαν μία λίστα με συγκεκριμένες απαιτήσεις από τον χώρο εργασία τους, το Netflix. Περισσότερες επενδύσεις σε τρανς δημιουργούς, μεγαλύτερο diversity στην επιλογή εργαζομένων και περιεχόμενο που δεν προσβάλει την κοινότητα.

Η μαζική συγκέντρωση έδειξε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι κανείς δεν θα τολμούσε κάτι ανάλογο, πριν 3 χρόνια. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να ακούγονται οι εργαζόμενοι και αναγνωρίζεται η δύναμή τους όταν έρχεται η ώρα της αλλαγής.
Το φαινόμενο της διαδήλωσης των εργαζομένων

Κι όμως, το Netflix δεν είναι το μόνο που πήγε κόντρα στους εργοδότες του. Η πλατφόρμα delivery Instacart και εργαζόμενοι του Facebook ακολούθησαν την ίδια τακτική. Αντίστοιχα, το 2019, οι οδηγοί Uber προχώρησαν σε διαδήλωση και παύση εργασίας, ενώ οι υπάλληλοι του Amazon αντέδρασαν στις πολιτικές που επηρεάζουν το κλίμα. Τον προηγούμενο μήνα πάντως, η Καλιφόρνια πέρασε έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να μιλούν δημόσια για ανάλογα θέματα και να μην εμποδίζονται από τους επικεφαλής. Άντε και στα δικά μας.

Η απάντηση του Ted Sarandos

Λίγες ώρες πριν την απεργία, ο επικεφαλής του Netflix παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος, αλλά έμεινε μόνο στα λόγια. Για την ακρίβεια, δήλωσε ότι συνομίλησε με τους εργαζόμενους που ένιωσαν προσβεβλημένοι, αλλά οκ, δεν σκοπεύει να κατεβάσει το τρανσφοβικό επεισόδιο και ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα συμφωνούν με το περιεχόμενο. Και στην τελική, όπως είπε, δεν δέχτηκαν πολλές κλήσεις από το κοινό για παράπονα.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/thequeerreview