UPDATE #NOW

Τα Brit Awards βάζουν τέλος στις ανδρικές και γυναικείες κατηγορίες. Καιρός ήταν


Κλέλια Φατούρου

23 Νοεμβρίου 2021

Τα Brit Awards βάζουν τέλος στις ανδρικές και γυναικείες κατηγορίες. Καιρός ήταν

Από την επόμενη χρονιά, οι δύο κλασικές κατηγορίες όλων των βραβείων θα συγχωνευθούν και θα γίνουν «καλύτερος βρετανός καλλιτέχνης», όπως είπαν οι διοργανωτές.

Πού να ξέραμε ότι η Dua Lipa και ο J Hus θα ήταν οι τελευταίοι που θα παραλάμβαναν Brit Award, με βασικό κριτήριο το φύλο τους; Μετά από τις απαιτήσεις καλλιτεχνών, όπως το Sam Smith και Will Young, τα φύλα δεν υπάρχουν πια στα βραβεία και επιτέλους έχουν θέση και οι non-binary καλλιτέχνες, όπως το Sam Smith.

Έκανε την αρχή όταν δεν συμμετείχε στα τελευταία Brits, αν και το album του Love Goes σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση των βρετανικών charts. Με ένα post στο Instagram, ζήτησε από τα βραβεία να προσαρμοστούν στην κοινωνία του σήμερα. Όπως και έγινε. «Τα βραβεία Brit έχουν υπάρξει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καριέρας μου και η μουσική ήταν για μένα κάτι που ενώνει και δεν διχάζει. Ανυπομονώ για μία εποχή όπου τα βραβεία θα αντανακλούν τη σύγχρονη κοινωνία. Ας γιορτάσουμε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, ικανότητας, σεξουαλικότητας και τάξης», έγραφε στο post που αργότερα διέγραψε.

Τα Brit Awards ξεκίνησαν το 1977 και μετά από 45 χρόνια, θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο. Όχι μόνο για τους Βρετανούς συμμετέχοντες αλλά και για τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι οι international νικητές ήταν οι Billie Eilish και The Weeknd. «Είναι καλό που οι Βρετανοί συνεχίζουν να προοδεύουν σε βραβεία που είναι περισσότερο συμπεριληπτικά και βάζουν πάνω από όλα το ταλέντο. Είναι ένα βήμα που καλωσορίζουμε», συμφώνησε και ο μάνατζερ της Dua Lipa, Ben Mawson.

Πώς επηρεάζει αυτή η αλλαγή τις γυναίκες;

Αν και αρκετοί φοβήθηκαν ότι οι γυναίκες θα μπουν ακόμα περισσότερο στο περιθώριο, τα βραβεία που έκαναν παρόμοιες αλλαγές, έδειξαν ότι όλα έγιναν για καλό. Οι νικητές σε ουδέτερες κατηγορίες (των τελευταίων 10 χρόνων) είναι 50% γυναίκες και 50% άντρες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρχει δικαιοσύνη στο περιεχόμενο των κατηγοριών και να ξεχωρίζουν οι καλλιτέχνες με βάση το ταλέντο. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, όπου θα δούμε τα Brit Awards 2022, με παρουσιαστή τον κωμικό Mo Gilligan, για να δούμε αν θα υπάρχει ουσιαστικό diversity.
 

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/TheBrits2021