UPDATE #NOW

Ο The Guardian αποθεώνει την Κυψέλη και μας δίνει 4 λόγους να (ξανα)αγαπήσουμε την Αθήνα


Κλέλια Φατούρου

29 Νοεμβρίου 2021

Ο The Guardian αποθεώνει την Κυψέλη και μας δίνει 4 λόγους να (ξανα)αγαπήσουμε την Αθήνα

Όχι ότι εμείς δεν το ξέραμε ήδη, αλλά η χάρη της Κυψέλης βγήκε από τα ελληνικά σύνορα. 

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Alex King έγινε μόνιμος κάτοικος Κυψέλης το 2017, την ερωτεύτηκε, έγινε κανονικό λοκάλι και σήμερα μοιράζεται με τον The Guardian τους 4 βασικούς λόγους για τους οποίους λατρεύει, όχι μόνο την Κυψέλη, αλλά της Αθήνα γενικότερα. Και εμείς απλά φουσκώνουμε από περηφάνεια για την πόλη που κατάφερε να αναγεννηθεί και να πετάξει από πάνω της τη σκόνη της κρίσης.

Το φαγητό

Ποιός να μας πει τι για το φαγητό; Δεν είναι μόνο η ελληνική κουζίνα που τιμάται από νέους και παλιούς σεφ. Είναι το πάντρεμα των πολιτισμών που θα βρεις στο κέντρο (και όχι μόνο) της Αθήνας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Feyrouz με τα υπέροχα λαχματζούν του και τη συνάντηση της Ελλάδας με την Κύπρο, την Πόλη και το Λίβανο. Η Κοτταρού έχει επίσης την τιμητική της. Η underground ταβέρνα, όπως αναφέρει ο Alex King, είναι οι σπιτικοί μεζέδες με τη ρεμπέτικη μουσική που λαχταρά η ψυχή όταν βραδιάζει.

Η έμπνευση (που πρέπει να ανακαλύψεις)

Η Αθήνα χρειάζεται ιδιαίτερη ματιά για να εκτιμηθεί. Το αναγνωρίζω κι εγώ, που μου πήρε χρόνια να αγαπήσω το κέντρο της και να μάθω να δίνω προσοχή σε λεπτομέρειες. Να βλέπω το άσχημο όμορφο και να νιώθω τυχερή που την περπατώ κάθε μέρα. Αυτό το τσιμεντένιο χάος της μοντέρνας Αθήνας, όπως το αποκαλεί ο King.

Η νυχτερινή ζωή

Το σκεφτόμουν τις προάλλες, που έπινα το ουίσκι μου στην μπάρα του αγαπημένου μου μπαρ στη Σκουφά. Έβλεπα φοιτητές να περνούν απ'έξω και να κρατούν κουτάκια μπύρας, ενώ γελούσαν. Και ήταν απλά Τρίτη βράδυ. Αυτός ο παλμός της πόλης στην Αθήνα, που δεν ξέρει από χειμώνες και καθημερινές. Τα ζεστά μπαράκια (ιδανικά για πρώτο ραντεβού), τα φεστιβάλ, το clubbing και όλα αυτά τα events που ξέρεις ότι θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

Η έννοια της γειτονιάς

Η Κυψέλη αναγεννάται και αποκτά την αίγλη που είχε πριν από δεκαετίες. Οι κουλτούρες μπαίνουν στο μπλέντερ και έχεις τον γεωργιανό φούρνο στη Φωκίωνος Νέγρη και το εστιατόρια με γεύσεις από Αιθιοπία στη Νάξου. Δεν γινόταν φυσικά να μην αναφερθεί το θρυλικό Au Revoir που έχει υποδεχθεί σπουδαίους έρωτες και στέκει περήφανο στην Πατησίων από το 1958.