UPDATE #NOW

Ξεχάστε τα memes όπως τα ξέρατε: H νέα αλλαγή στην πολιτική του Twitter τους βάζει «φρένο»


JTeam

10 Δεκεμβρίου 2021

Ξεχάστε τα memes όπως τα ξέρατε: H νέα αλλαγή στην πολιτική του Twitter τους βάζει «φρένο»
Photo credit: Unsplash/@freestocks
Ξεχάστε τα memes όπως τα ξέρατε: H νέα αλλαγή στην πολιτική του Twitter

Η νέα πολιτική απορρήτου του Twitter θα απαγορεύει την κοινή χρήση ιδιωτικών μέσων – η ειδικός σε θέματα προστασίας δεδομένων και ψηφιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dr. Giulia Gentile εξηγεί στο Dazed τι σημαίνει αυτό για τα viral memes, τις φωτογραφίες των celebrities και τις ειδήσεις.


Πριν λίγες ημέρες, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και το doxxing – το Twitter ανακοίνωσε μια νέα πολιτική απορρήτου που περιορίζει την κοινή χρήση «ιδιωτικών» φωτογραφιών και βίντεο χωρίς συναίνεση.

Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική αναφέρει ότι «η κοινή χρήση προσωπικών μέσων, όπως εικόνες ή βίντεο, μπορεί να παραβιάσει δυνητικά το απόρρητο ενός ατόμου και μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική ή σωματική βλάβη», επομένως απαγορεύει την κοινή χρήση ιδιωτικών μέσων χωρίς την άδεια του/των εικονιζόμενου/ων προσώπου».
Η νέα πολιτική λέει επίσης ότι οι χρήστες θα μπορούν να αναφέρουν άλλους χρήστες που μοιράζονται τις εικόνες τους και οι επόπτες του Twitter θα εξετάζουν τα παράπονα. Εάν η καταγγελία κριθεί έγκυρη και το περιεχόμενο δεν θεωρηθεί ότι έχει αναρτηθεί για δημοσιογραφικούς λόγους τότε ο λογαριασμός που την δημοσίευσε θα απενεργοποιείται.

«Θα λάμβάνεται υπόψη εάν η εικόνα είναι δημόσια διαθέσιμη ή/και καλύπτεται από mainstream/παραδοσιακά μέσα (εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, διαδικτυακοί ιστότοποι ειδήσεων) ή εάν μια συγκεκριμένη εικόνα και το συνοδευτικό κείμενο του tweet προσθέτουν αξία στον δημόσιο διάλογο, αν κοινοποιείται για δημόσιο συμφέρον ή σχετίζεται με την κοινότητα», αναφέρει η ανάρτηση.
«Το Twitter θα μπορούσε να γίνει ο διαιτητής για την εξισορρόπηση μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο», δηλώνει, η Gentile. «Οι χρήστες ενδέχεται να αποτραπούν από την πρόσβαση σε ειδήσεις και συνεπώς σε πληροφορίες που συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση ως αποτέλεσμα των νέων αυτών αποφάσεων του Twitter».

Η Gentile προσθέτει: «Σε ποιο βαθμό εμπιστευόμαστε το Twitter να φέρει εις πέρας αυτό το περίπλοκο έργο;»

Όσο για τα memes – τα οποία συχνά προέρχονται από ιδιωτικές εικόνες – εξηγεί ότι η εφαρμογή θα έχει τη δύναμη να κάνει δύο ειδών αξιολογήσεις. «Πρώτον, πώς τα memes συμβάλλουν στoν δημόσιο διάλογο και, δεύτερον, αν μπορούν να παραμείνουν στο διαδίκτυο ή όχι, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το πλαίσιο στο οποίο κοινοποιούνται αυτές οι εικόνες», λέει.

«Αυτοί οι κανόνες έχουν προφανές κατασταλτική επίδραση στη δημοσίευση και την κυκλοφορία των memes».

Ομοίως, οι κοινοποιημένες φωτογραφίες των celebrities θα κριθούν ανάλογα με το εάν η εικόνα είναι δημόσιου ενδιαφέροντος ή εάν έχει σκοπό να παρενοχλήσει ή να εκφοβίσει το άτομο. H Gentile εξηγεί: «Θα μπορούσε κανείς εύλογα να υποθέσει ότι το Twitter επιδιώκει να προστατεύσει τα πρόσωπα που διαμορφώνουν τoν δημόσιο διάλογο, όπως οι influencers ή οι πολιτικοί που είναι ενεργοί στο Twitter».

Ενώ η αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής παραμένει άγνωστη, η Gentile λέει ότι το δικαίωμα του Twitter να αποφασίζει ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται, ποιος θεωρείται δημόσιο πρόσωπο και τι είναι άξιο ειδήσεων είναι μια «περίπλοκη αξιολόγηση που φτάνει στον πυρήνα των δημοκρατικών μας συστημάτων».

TAGS