UPDATE #NOW

11 ταινίες κινουμένων σχεδίων που πρέπει να δείτε μαζί με τα παιδιά σας


Κλέλια Φατούρου

25 Δεκεμβρίου 2021

coco
Μπορούμε να δούμε ταινίες παρέα με τα παιδιά μας και να περάσουμε όλοι καλά

Οι ταινίες που ακολουθούν είναι ναι μεν animated, αλλά δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε μικρές ηλικίες.

Αν είσαι πραγματικός fan της Disney, γνωρίζεις καλά ότι οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν φτιαχτεί για να εξηγούν τα πάντα στα παιδιά με λιγότερο πολύπλοκο τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκτιμηθούν και από τους ενήλικες.

Ακόμα ενθουσιάζομαι με το Lion King (τι κι αν το έχω δει 350 φορές). Το φανταστικό Coco του 2017 που σε εξοικειώνει με τον θάνατο και το περσινό Luca που, επιτέλους, μιλάει για τα γκέι παιδιά, κι ας το κάνει με υπαινικτικό τρόπο.

Οι γιορτές είναι η καλύτερη αφορμή για να επανασυνδεθείς με το παιδί μέσα σου αλλά και να έρθεις πιο κοντά με το παιδί σου, βλέποντας παρέα ταινίες κινουμένων σχεδίων με αμέτρητα μηνύματα. Που μπορείτε να συζητήσετε αφότου τελειώσουν. Αυτές είναι οι δικές μας ξεχωριστές προτάσεις για τις γιορτές.

The Lion King

Η διαχρονική αξία που έθρεψε ολόκληρες γενιές και μας έμαθε τι σημαίνει απώλεια, πένθος και πώς μπορείς να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Hakuna Matata και πάρτε μερικά χαρτομάντιλα.

The Nightmare Before Christmas

Αν θέλετε να μυήσετε το παιδί σας στον κόσμο του Tim Burton, ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων είναι μία καλή αρχή. Κατατάσσεται στις ταινίες του Halloween αλλά και των Χριστουγέννων και είναι ένα από τα καλύτερα musicals όλων των εποχών.

Coco

Η Pixar έκανε πάλι το θαύμα της και το 2017 μάς έδωσε το Coco. Η ταινία που μας δείχνει τη γιορτή της Ημέρας των Νεκρών και πώς οι Μεξικάνοι τιμούν τους νεκρούς συγγενείς τους. Μία διαφορετική παράδοση από τη δική μας, που έχει πολλή μουσική και χρώματα.

Brave

Τα κορίτσια είναι δυνατά, θαρραλέα, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν χρειάζονται έναν άντρα για να τους βοηθήσει. Η κοκκινομάλλα πριγκίπισσα Merida προσπαθεί να σώσει τη μαμά της, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε αρκούδα ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν τη σχέση τους.

Loving Vincent

Η ταινία του 2017 είναι μία animated ωδή στη ζωή και του έργο του σπουδαίου Vincent Van Gogh. Δημιουργήθηκε με ελαιογραφίες και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εισάγεις τα παιδιά σου στη ζωγραφική αλλά και την τέχνη, εν γένει.

Persepolis

Μία ταινία που είχε ταράξει το είναι μου, ίσως επειδή την είδα σε ηλικία 15 ετών. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι και για λίγο μικρότερες ηλικίες, εφόσον μιλάει για την παιδική ηλικία μίας Ιρανής κατά τη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης. Και λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει.

Inside Out

Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν το rollercoaster συναισθημάτων που όλοι βιώνουμε και αυτή η ταινία δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση ψυχολόγων για να δείξει το πώς λειτουργεί η ανθρώπινη ψυχή.

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες Spiderman που έχουν βγει. Ο Miles Morales είναι αφρικανό-λατίνος που ανακαλύπτει ότι είναι ο Spiderman.

Little Women

Οι Μικρές Κυρίες υπάρχουν σε διάφορες εκδοχές. Η δική μου αγαπημένη ήταν μία anime βιντεοκασέτα που ήταν μεταγλωττισμένη, πάρα πολύ συγκινητική και περιγράφει την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα.

Spirited Away

Άλλη μία anime ιστορία με ένα 10χρονι κορίτσι που φτάνει σε ένα πάρκο αναψυχής με τους γονείς της. Όταν εκείνοι μεταμορφώνονται σε γουρούνια, η μικρή ανακαλύπτει ότι πρόκειται για ένα resort με υπερφυσικά όντα που θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα. Τώρα πρέπει να βρει ένα τρόπο να σώσει την ίδια και τους γονείς της.

Luca

Η πιο πρόσφατη ταινία της λίστας κυκλοφόρησε το 2021 και διαδραματίζεται σε μία πόλη της ιταλικής ριβιέρας. Ο μικρός Luca περνά ένα αξέχαστο καλοκαίρι με έναν νέο φίλο και ανακαλύπτει τον έξω κόσμο. Έχει όμως ένα μυστικό. Είναι θαλάσσιο τέρας.