UPDATE #NOW

The Golden Girls: Πώς 4 «γιαγιάδες» κατάφεραν να είναι 30 χρόνια μπροστά από την εποχή τους


Κλέλια Φατούρου

3 Ιανουαρίου 2022

The Golden Girls: Πώς 4 «γιαγιάδες» κατάφεραν να είναι 30 χρόνια μπροστά από την εποχή τους
Οι καλύτερες στιγμές των Χρυσών Κοριτσιών που έδειξαν πόσο μπροστά είναι

Η Betty White μας άφησε λίγο πριν κλείσει τα 100 και θυμηθήκαμε τη σειρά που της χάρισε βραβείο Emmy και την καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού ως την 70χρονη με τις πιο έξυπνες και μπριόζες ατάκες.

Οι 4 κυρίες ήταν Χρυσά Κορίτσια για 7 κύκλους, γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία, μας συγκίνησαν, μας έκαναν να κλάψουμε από τα γέλια και φυσικά μας χάρισαν τη Rose Nulynd, aka Betty White. Σε περίπτωση που δεν έχετε δει τη σειρά που ολοκληρώθηκε πριν από 30 χρόνια, σας δίνουμε 7 λόγους που αποδεικνύουν ότι δεν επρόκειτο απλά για μία κωμική σειρά με τις ιστορίες γυναικών που δεν βρίσκονται στην πρώτη νιότη. Τα Χρυσά Κορίτσια ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους και έθιξαν όλα αυτά τα θέματα που τότε ήταν ταμπού.

Η Jean εξομολογείται τον έρωτά της για τη Rose

Στον 2ο κύκλο της σειράς, η φίλη της Dorothy, Jean μένει στο σπίτι τους και αποκτά συναισθήματα για τη Rose. Αν και η σχέση δεν προχώρησε, η σειρά κατάφερε να χειριστεί μία γκέι ιστορία με τρυφερότητα και χιούμορ. Και μιλάμε για το 1986.

Το επεισόδιο με το gaslighting

Δεν μιλάμε για ερωτική ιστορία, αλλά για μία άλλη, που έχει απασχολήσει αρκετές γυναίκες. Η σχέση με τον γιατρό μπορεί να γίνει περίπλοκη αν αυτός που σε κουράρει σε χαρακτηρίζει υπερβολική και αποδίδει ένα θέμα υγείας σε άγχος λόγω ηλικίας. Η Dorothy συναντά τυχαία τον νευρολόγο της μετά από χρόνια και του λέει ότι τελικά έπασχε από σύνδρομο χρόνιας κούρασης. Κι εμείς της βγάζουμε το καπέλο.

Ο εθισμός στα παυσίπονα

Αν και πολλές κωμικές σειρές έχουν αντιμετωπίσει τους εθισμούς με γελοίο τρόπο, όταν η Rose αντιλήφθηκε ότι είναι εθισμένη στα παυσίπονα, μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης.

Η Sophia πενθεί τον θάνατο του γιου της

Αν και αρχικά δείχνει σκληρή και δεν δακρύζει, στην πορεία του επεισοδίου θρηνεί και αγγίζει ένα θέμα που τότε ήταν ταμπού, όπως το ότι ο γιος της ήταν drag.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Η Martha Lamont έχει κουραστεί σωματικά και ψυχικά και θέλει να δώσει τέλος στη ζωή της. Και θέλει να το κάνει με τη βοήθεια της φίλης της, Sophia. Αν και στο τέλος πείθεται να μην το κάνει, τα Χρυσά Κορίτσια θίγουν άλλο ένα θέμα ψυχικής υγείας.

Το ageism στη δουλειά

Η ηλικία των γυναικών στη δουλειά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Όταν η Rose αναγκάστηκε να βρει δουλειά επειδή πλέον δεν την ενισχύει οικονομικά ο πρώην σύζυγός της, έρχεται αντιμέτωπη με ρατσιστικά σχόλια, ακόμα και από τον ίδιο της τον δικηγόρο.

Ο γκέι γάμος

Ο αδερφός της Blanche ανακοινώνει ότι παντρεύεται τον σύντροφό του. Αν και τον έχει αποδεχθεί, αναρωτιέται γιατί πρέπει να κάνει γάμο. Στο επεισόδιο όμως της υπενθυμίζεται ότι όλοι θέλουν να γεράσουν με κάποιον και να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.