UPDATE #NOW

Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας: Πώς να μαγειρεύουμε σαν Ιταλοί


JTeam

17 Ιανουαρίου 2022

Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας: Πώς να μαγειρεύουμε σαν Ιταλοί
Pexels
Η αλήθεια είναι ότι αγαπάμε ό,τι έχει να κάνει με την ιταλική κουζίνα κι ένας μικρός οδηγός με μυστικά και συμβουλές μπορεί να μας μάθει να μαγειρεύουμε σαν Ιταλοί.

Όταν μαθαίνεις τα μυστικά μιας κουζίνας, είναι σαν να επιχειρείς να εξερευνήσεις μια νέα γλώσσα. Μόνο που δεν έχεις να κάνεις με ασκήσεις αλλά με τεχνικές που θα σε βοηθήσουν (όσο κι αν δεν το πιστεύεις) να γίνεις master. Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, μέσα από μερικά πολύτιμα hacks μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις σαν Ιταλός όσο κι αν εξακολουθείς να μην το πιστεύεις.

Οι Ιταλοί πέρα από το μεράκι και την αγάπη τους για το φαγητό, έχουν βρει τον τρόπο να δημιουργούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα πιο γευστικά πιάτα. Αν θες να μάθεις πώς, ακολουθείς ένας μικρός αλλά πολύτιμος οδηγός.

Εστίασε σε καλές πρώτες ύλες

Ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι Ιταλοί είναι οι πρώτες ύλες που θα επιλέξουν για τα πιάτα τους. Οι τεχνικές είναι απλές αλλά τα συστατικά πρέπει να είναι ποιοτικά και άψογα και μόνο αυτά εγγυώνται ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, με κακές πρώτες ύλες θα έχεις ένα εξίσου κακό αποτέλεσμα οπότε καλό είναι να θυμάσαι τον πρώτο κανόνα που εφαρμόζουν οι Ιταλοί πριν ακόμη μπουν στην κουζίνα.

Jenny.Gr

Αν σκέφτεσαι να πειραματιστείς για αρχή με μια ιταλική σαλάτα Caprese, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς με ντομάτες (τις σωστές) και μοτσαρέλα. Αν πάλι θες να δοκιμάσεις να φτιάξεις panzanella, θα χρειαστείς πάλι ντομάτες και ψωμί. Συμπέρασμα: Μεγαλούργησε με απλά αλλά σωστά υλικά!

Φτιάξε σούπα από το πουθενά

Οι Ιταλοί φημίζονται για το ταλέντο τους να φτιάχνουν top πιάτα με λίγα υλικά. Αν θες να τους μιμηθείς, απλά άνοιξε το ψυγείο σου και δες τι περισσεύει. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες με μια σούπα μινεστρόνε; Ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου πιάτου δεν έχει καμία σχέση με τη συνταγή αλλά με την εξάσκηση. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να σοτάρεις μερικά λαχανικά με λίγο λάδι, να προσθέσεις νερό και να τα αφήσεις να σιγοβράσουν. Φτιάξε την πιο νόστιμη και θρεπτική σούπα με φασόλια, λαχανικά και ζυμαρικά!

Jenny.Gr

Επόμενο βήμα είναι να επιχειρήσεις να φτιάξεις μια κλασική χειμερινή σούπα της Τοσκάνης! Τη λεγόμενη ribollita που έχει ως βασικό της συστατικό το ψωμί και είναι ο ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα από τη μινεστρόνε που θα σε κάνουν να φας το πιο δυναμωτικό πιάτο.

Μαγείρεψε (επιτέλους) σωστά τα ζυμαρικά

Αν αναρωτιέσαι από πού πρέπει να ξεκινήσεις, οι Ιταλοί επιμένουν από τη συνταγή aglio e olio που έχει ως βασικά συστατικά το λάδι και το σκόρδο. Πέρα από το ότι τη λατρεύουν στην Ιταλία, σε μαθαίνει πώς να εξασκείς συγκεκριμένες δεξιότητες όταν μπαίνεις στην κουζίνα.

Jenny.Gr

Ακριβώς επειδή είναι από τις πολύ βασικές και απλές, συνταγές, δεν υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας αν προσέξεις φυσικά τον βρασμό των ζυμαρικών και το σωστό σοτάρισμα του σκόρδου. Επίσης, πρόσθεσε αρκετό αλάτι στο νερό. Φανταζόμαστε πως ήδη προσθέτεις, αλλά ξέρεις πόσο πρέπει πραγματικά να βάζεις; Η σωστή απάντηση είναι μία κουταλιά της σούπας ανά 4 κούπες νερό. Μόνο έτσι τα μακαρόνια θα είναι απολύτως γευστικά.

Πολύ σημαντικό: Μην πετάς το νερό των ζυμαρικών! Πρόσθεσε μισή κούπα από το νερό που έβραζαν τα μακαρόνια στη σάλτσα για να απογειώσεις τη γεύση!

Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο της ντομάτας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δεν χρειάζεται να φοβάσαι τις ντομάτες σε κονσέρβα. Οι πετυχημένοι Ιταλοί σεφ έχουν πάντα ντομάτες σε κονσέρβα στην κουζίνα τους ώστε να φτιάχνουν γρήγορα και εύκολα σπιτικές σάλτσες ντομάτας.

Jenny.Gr

Tip: Με τα κατάλληλα μπαχαρικά, δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ φρέσκιας ντομάτας και ντομάτας από κονσέρβα. Κάνει πραγματικά θαύματα!

Μην ξεχνάς να σβήνεις με κρασί

Σε κάθε πιάτο που επιχειρείς να δοκιμάσεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι να σβήνεις με λίγο κρασί το κρεμμύδι που τσιγαρίζεις για τη σάλτσα σου.

Jenny.Gr

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το γευστικό αποτέλεσμα θα ανταμείψει κάθε μικρή και μεγάλη σου προσπάθεια να μεγαλουργήσεις στην κουζίνα, όπως ακριβώς ένας Ιταλός σεφ!