UPDATE #NOW

Ο Covid-19 δεν μεταφέρεται μέσω του θηλασμού, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

20 Ιανουαρίου 2022

Ο Covid-19 δεν μεταφέρεται μέσω του θηλασμού, σύμφωνα με νέα έρευνα
Νέα έρευνα δείχνει πως ενώ το μητρικό γάλα μπορεί να περιέχει γενετικό υλικό από τον Covid, οι μητέρες που έχουν κολλήσει, δεν μπορούν να τον μεταδώσουν στο βρέφος μέσω του θηλασμού.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για το πώς η νόσηση αλλά και το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσουν μια γυναίκα που είναι έγκυος ή μόλις έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Μια νέα έρευνα ωστόσο προκαλεί αισιοδοξία καθώς υποστηρίζει πως οι μητέρες που νοσούν είναι σχεδόν απίθανο να μεταφέρουν τον Covid-19 στο βρέφος τους μέσα από το μητρικό γάλα. Αυτή η διαπίστωση έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι ο μητρικός θηλασμός «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών όπως και με το ότι είναι απολύτως ασφαλές οι μαμάδες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον ιό, να συνεχίζουν κανονικά τον θηλασμό.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της California, ανέλυσαν δείγματα μητρικού γάλακτος από 110 γυναίκες και ανακάλυψαν ότι ένας μικρός αριθμός αυτών (6-9%) είχαν γενετικό υλικό από τον Covid στο μητρικό γάλα μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό.

Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, δεν υπήρχαν «επαρκή στοιχεία» που να αποδεικνύουν ότι μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να επέλθει μετάδοση και νέα μόλυνση. Μάλιστα, όπως πρόσθεσαν, το γενετικό αυτό υλικό που παρατηρήθηκε μες στο γάλα, ήταν μόνο «παροδικά» εκεί.

Βασισμένος στα παραπάνω ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης, Paul Krogstad, δήλωσε: «Ο μητρικός θηλασμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τα βρέφη αφότου η μαμά τους βγει θετική και η ίδια μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία».

Η παραπάνω έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει πάνω στο θέμα και δίνει αισιοδοξία σε κάνε νέα μαμά που μόλις έφερε στον κόσμο το παιδί της αλλά βγήκε θετική στον Covid και ανησυχεί για τις πιθανότητες μετάδοσης στο νέο μέλος της οικογένειάς της.

Δείτε ακόμη: