WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι μύθοι για το θηλασμό


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2017

ruby-tuesday-matthews-mothers-day-blog-spell-7.jpg

Για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμα περισσότερους ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών για τους πρώτους έξι μήνες. Ωστόσο πολλές γυναίκες δεν είναι προετοιμασμένες για την πραγματικότητα του θηλασμού με αποτέλεσμα να διστάζουν και δυστυχώς στο τέλος να τα παρατάνε. Και αυτό συμβαίνει επειδή στη σημερινή εποχή οι μύθοι που κυκλοφορούνε είναι περισσότεροι από τις αλήθειες. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους για το θηλασμό και θα μάθουμε όλη την αλήθεια.

Μύθος 1#: Ο θηλασμός έρχεται πάντα φυσικά

Στην πραγματικότητα το 92% των γυναικών αναφέρουν ότι στην αρχή δεν έχουν αρκετό γάλα, με αποτέλεσμα να τους δημιουργείται μια σύγχυση. Η αλήθεια είναι ότι για να ξεκινήσει η γαλουχία είναι σημαντικό ο θηλασμός να ξεκινήσει την πρώτη ώρα που έχει γεννηθεί το μωρό. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι δεν έχετε γάλα καλό είναι να προσπαθείτε γιατί όσο αφήνετε το στήθος χωρίς ερεθισμό τόσο θα δυσκολεύεστε. Εάν έχετε απορίες ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες συμβουλευτείτε μια μαία.

Μύθος 2#: Για να χορτάσει το μωρό εκτός από το μητρικό γάλα χρειάζεται και συμπλήρωμα ξένου γάλακτος

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε ξένο γάλα στο παιδί σας χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δυσκολέψετε το θηλασμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για έξι μήνες τουλάχιστον. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την επιτυχία του θηλασμού.

Μύθος 3#: Τα καινούρια παιδικά γάλατα είναι το ίδιο καλά όσο και το μητρικό

Όσο και να προσπαθούν οι γαλακτοβιομηχανίες να φτιάξουν γάλατα που να μοιάζουν με το μητρικό, δεν μπορούν να το πετύχουν. Το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή και παρέχει στο μωρό τα αντισώματα και όλα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει το γάλα εμπορίου.

Μύθος 4#: Το μωρό που θηλάζει δεν θα κοιμηθεί όλη τη νύχτα μέχρι να αρχίσει να τρώει στερεά τροφή

Η αλήθεια είναι ότι μωρό σας θα κοιμηθεί τη νύχτα όταν είναι έτοιμο. Και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την προσωπικότητα του. Τούτο λεχθέντος τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να τρέφονται πιο συχνά από τα μωρά που δεν θηλάζουν, επειδή το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι με τον καιρό δεν θα αρχίσουν να κοιμούνται όλο και περισσότερο μέσα στη νύχτα. 

Μύθος 5#: Ο θηλασμός θα κάνει το μωρό σας να εξαρτάται από εσάς

Κι όμως ισχύει το αντίθετο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει τείνουν να είναι πιο ανεξάρτητα αργότερα στη ζωή τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.