UPDATE #NOW

The Puppet Master: Το σοκαριστικό Netflix doc για τον άντρα που χειραγωγεί μέχρι και σήμερα γυναίκες


Κλέλια Φατούρου

26 Ιανουαρίου 2022

The Puppet Master: Το σοκαριστικό Netflix doc για τον άντρα που χειραγωγεί μέχρι και σήμερα γυναίκες
The Puppet Master/Netflix
Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για τα θύματα που χειραγώγησε ο Robert Hendy-Freegard

Όταν έχεις δει αμέτρητα true crime ντοκιμαντέρ στο Netflix, είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις κάτι που θα σε εκπλήξει και που θα σε κάνει να το σκέφτεσαι για μέρες. Το The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman έρχεται για να σε ταράξει και να σου δείξει πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθείς από έναν άρρωστο απατεώνα.

Jenny.Gr

«Έχουμε να δούμε τη μητέρα μας 7 χρόνια. Θα μας αναγνωρίσει άραγε τώρα που θα μας δει;», αναρωτιούνται δύο αδέρφια στα 20s τους μπροστά στην κάμερα. Αμέσως μετά, ξετυλίγεται χρονικά η ιστορία ενός ανθρώπου που εξαπάτησε και χειραγώγησε τουλάχιστον 7 γυναίκες και 1 άντρα, τα τελευταία 30 χρόνια, κλέβοντας συνολικά 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο βρετανός Robert Hendy-Freegard χρησιμοποιούσε πάντα μία και μόνη δικαιολογία. Ήταν κατάσκοπος και χρειαζόταν χρήματα για να σώσει όσους αγαπά.

Ξέρω τι σκέφτεστε. Πώς γίνεται να πιστέψεις σε ένα τέτοιο σενάριο; Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 1993, τότε που η βόρεια Ιρλανδία και η τρομοκρατική οργάνωση IRA ήθελαν να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Βρετανία. Η ΜΙ5, η μυστική υπηρεσία της Βρετανία ήταν υπαρκτή και παρακολουθούσε τον εχθρό. Ο Freegard είπε σε 3 συμφοιτητές του ότι ήταν μέλος της και έπρεπε να τον ακολουθήσουν γιατί κινδύνευαν. Η Sarah Smith παγιδεύτηκε σε μία άρρωστη και κρυφή ζωή που άλλαζε συνεχώς τοποθεσία και διήρκεσε 10 χρόνια. Σήμερα μιλάει στο Netflix για τα χαμένα χρόνια της ζωής της, πώς ο Freegard απέσπασε χρήματα από την οικογένειά της και γιατί τον πίστευε.

«Ήταν πολύ πειστικός». Αυτός είναι ο προσδιορισμός που του αποδίδουν όλοι όσοι μιλούν για τον μεγαλύτερο απατεώνα που διώκεται ακόμη και σήμερα. Τους χειραγωγούσε λίγο λίγο, μέρα με τη μέρα, πείθοντας τους πάντες ότι είναι όντως μέλος της ΜΙ5.

Fast forward στο σήμερα. Η Sandra Clifton είναι μία χωρισμένη μητέρα δύο εφήβων. Γνωρίζει τον David (δηλαδή τον Robert) και τον βάζει στις ζωές του. Μέσα σε 2 χρόνια, καταφέρνει να διώξει τον μεγάλο γιο από το σπίτι, ο οποίος θα πάει να μείνει με τον πατέρα του, να αποξενώσει την κόρη από τους υπόλοιπους και να της αποσπάσει 10.000 δολάρια. Στη συνέχεια, η μητέρα τους και ο Freegard εξαφανίστηκαν, τα παιδιά μιλούν σπάνια στη μητέρα τους μέσω τηλεφώνου και δεν τη βλέπουν πια. Το πιο τρομακτικό από όλα είναι ότι η αστυνομία την εντοπίζει, την ενημερώνει για την καταδίκη του Robert, ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόωρα γιατί απεδείχθη ότι δεν είχε απαγάγει καμία γυναίκα, αλλά εκείνη επέλεξε να μείνει μαζί του.

Οι ιστορίες που εκτυλίσσονται μπροστά μας έχουν ως κοινό παρονομαστή έξυπνες γυναίκες που πέφτουν θύματα ενός ανθρώπου που τους δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον, αλλά το κάνει με έναν άρρωστο τρόπο.

Πείθονται όλες για το κρυφό επάγγελμά του, τον ακολουθούν όπου πάει και όταν τελικά διασώζονται, νιώθουν βαθιά εξαπατημένες και τους φαίνεται αδιανόητο το ότι τον πίστεψαν,

Μία ιστορία που είναι τόσο τρομακτική επειδή είναι αληθινή. Χωρίς να χρειαστεί να τις απαγάγει, εκείνες μένουν με τη θέλησή τους κοντά του, αν και τους έχει κλαπεί η ικανότητα για βούληση. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Robert τους έχει πάρει τα διαβατήρια και σιγά σιγά, τις δηλητηριάζει ενάντια στην οικογένειά τους.

Το πρόσωπο-κλειδί στη σειρά

Jenny.Gr

Ενώ όλοι πείθονται και υποκύπτουν στη «γοητεία» του, ο πατέρας της Sarah Smith, Peter, τον καταλαβαίνει από την αρχή, αρνείται να δώσει τα χρήματα που του ζητά η κόρη του και τον παρακολουθεί επί χρόνια. Ακόμα και όταν η κόρη του τον παρακαλά επί εβδομάδες για τα χρήματα και εκείνος της τα δίνει, δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες και την περιμένει να επιστρέψει. Σήμερα, τα θύματα κάνουν παρέα, μοιράζονται εμπειρίες και δείχνουν κατανόηση για τη γυναίκα που παραμένει εξαφανισμένη, μαζί του, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει στα παιδιά της.

TAGS