UPDATE #NOW

Monica Vitti: Έφυγε από τη ζωή η μούσα του Antonioni στα 90 της χρόνια


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2022

Monica Vitti: Έφυγε από τη ζωή η μούσα του Antonioni στα 90 της χρόνια
Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Μία σπουδαία καλλιτέχνιδα που δύσκολα θα ξεχαστεί

H Ιταλίδα ηθοποιός Monica Vitti, η μούσα του Michelangelo Antonioni που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την τριλογία L’Avventura, La Notte και L’ Eclisse, έφυγε από τη ζωή στα 90 της χρόνια. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης και κριτικός κινηματογράφου Walter Veltroni.

«Ο Roberto Russo, σύντροφός της όλα αυτά τα χρόνια, μου ζήτησε να ενημερώσω ότι η Monica Vitti δεν είναι πια εδώ. Το κάνω με πόνο, αγάπη, θλίψη», έγραψε στο Twitter.

Διάσημη για την αλλόκοτη ομορφιά της, έχοντας κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισμό «ιέρεια του παγερού αισθησιασμού», απείχε από τη δημοσιότητα εδώ και μία, περίπου, δεκαετία εξαιτίας του Alzheimer.

Η συνεργασία της με τον Antonioni την καθιέρωσε στον κινηματογράφο, ενώ εμφανίστηκε μόνο σε δύο αγγλόφωνα έργα: το Modesty Blaise, μία κατασκοπική ταινία που κυκλοφόρησε το 1966, και τη ρομαντική κομεντί An Almost Perfect Affair, το 1979.

Γεννήθηκε στη Ρώμη με το όνομα Maria Luisa Ceciarelli. Μυήθηκε στον κόσμο το θεάτρου στα εφηβικά της χρόνια, σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Ρώμης απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 κι ετοιμάστηκε να κατακτήσει τον κόσμο. Αμέσως έγινε μέλος ενός θιάσου, έκανε περιοδεία στη Γερμανία κι επέστρεψε στην πατρίδα της, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στην ιταλική θεατρική σκηνή στην παραγωγή του Niccolo Machiavelli, La Mandragola.

Jenny.Gr
Getty Images

Η Monica Vitti δοκίμασε την τύχη της στην τηλεόραση, έκανε μερικές αποτυχημένες προσπάθειες στο σινεμά αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1958 για να αναγνωριστεί το ταλέντο της. Τότε ήταν που απέκτησε το πρώτο της μεγάλο κινηματογραφικό ρόλο, στο Le Dritte του Mario Amedola. Λίγο μετά, μπήκε στη ζωή της ο Antonioni. Σχετικά άπειρη ακόμη, κέρδισε τη θέση της στο L’ Avventura και, στη συνέχεια, την καρδιά του σκηνοθέτη – η σχέση τους διήρκησε σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του ’60.

Εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη ως πρωταγωνίστρια του Secret Scandal, πλάι στον Elliott Gould. Σκηνοθέτησε τον εαυτό της, η ταινία πήγε στις Κάννες κι η ίδια κέρδισε το Βραβείο David di Donatello καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Το 1992 συμμετείχε για λίγο στην τηλεοπτική ταινία Ma ti mi vioi bene? κι ύστερα αποσύρθηκε από τον χώρο.

Το 1995, βραβεύθηκε με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για το έργο της. Η Monica Vitti ήταν μία σπουδαία καλλιτέχνιδα που δύσκολα θα ξεχαστεί.