UPDATE #NOW

Η νορβηγική γλώσσα θα έχει σύντομα μια νέα αντωνυμία, ουδέτερη ως προς το φύλο


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2022

Η νορβηγική γλώσσα θα έχει σύντομα μια νέα αντωνυμία, ουδέτερη ως προς το φύλο
«Ελπίζουμε ότι με την ενσωμάτωση του hen στο λεξικό, πολλοί άνθρωποι θα νιώσουν την οικειότητα που δεν τους παρέχουν οι άλλες αντωνυμίες»

Σύμφωνα με το Γλωσσικό Συμβούλιο της Νορβηγίας, μια νέα ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία αναμένεται να ενσωματωθεί επίσημα στα νορβηγικά λεξικά μέσα στο 2022.

H εναλλακτική επιλογή στις ήδη υπάρχουσες αντωνυμίες τρίτου ενικού μετά το θηλυκό "hun" και το αρσενικό "han", θα είναι το "hen". Τα σχέδια για την αναγνώριση της νέας αντωνυμίας θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αναγνώριση και προβολή των non binary ατόμων στη δημόσια ζωή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γλωσσικού Συμβουλίου, Daniel Ims: «Έχουμε δει ότι με το πέρασμα του χρόνου, έχει αυξηθεί η χρήση της αντωνυμίας hen». Όπως πρόσθεσε: «Παρόλο που γινόταν συζήτηση αρκετό καιρό στη γλωσσική και γραμματική κοινότητα της Νορβηγίας που αφορούσε στις αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο, τα επιχειρήματα για τη χρήση τους δεν πέρασαν σε πρώτη φάση από τα νορβηγικά μοτίβα του προφορικού λόγου».

Ωστόσο, ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Independent, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, κατηγόρησε ένα λεξικό ότι ενσωμάτωσε ένα λήμμα για τη λέξη «iel», που χρησιμοποιείται από κάποιους στη Γαλλία ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο.

Το λεξικό Merriam-Webster στις ΗΠΑ, έχει συμπεριλάβει από το 2019 το "they" ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο, για τη χρήση του και στον ενικό αριθμό. Η επίσημη αναγνώριση αντωνυμιών που δεν έχουν φύλο θα είναι μια σημαντική αρχή για τη νομική αναγνώριση του φύλου ενώ το hen θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα νορβηγικά λεξικά από την άνοιξη ή τις αρχές φθινοπώρου.