UPDATE #NOW

Κορωνοϊός: Συναγερμός για το Σύνδρομο MIS-C που πλήττει τουλάχιστον 150 παιδιά στην Ελλάδα


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Συναγερμός για το Σύνδρομο MIS-C που πλήττει τουλάχιστον 150 παιδιά στην Ελλάδα
pexels
Λέγεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS) και πλήττει τα παιδιά εξαιτίας της Covid-19 στη χώρα μας. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα στο παιδί σας, καλύτερα να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό.

Πρόσφατα, ένας δωδεκάχρονος από τη Μυτιλήνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα με πνευμονική εμβολή. Το παιδί νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στην εντατική και η ανησυχία των ειδικών στρέφεται σε έναν νέο ιατρικό όρο που είναι γνωστός ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS).

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, στην ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας αλλά και οι εμβολιασμοί, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην εκδήλωση του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Περίπου τουλάχιστον 150 άτομα νεαρής ηλικίας και ανήλικα που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, έχουν εμφανίσει το σύνδρομο στην Ελλάδα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε πολύ μικρά παιδιά αλλά και σε νέους ενήλικες έως 22 ετών και τα παρακάτω συμπτώματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που το παιδί σας παραπονεθεί ότι τα εμφανίζει.

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Οι ανήλικοι ασθενείς εκδηλώνουν πόνο στην κοιλιά, πυρετό, εξανθήματα, εμετούς, διάρροια, κόπωση και άλλα ενώ τα συμπτώματα στο σύνολό τους μοιάζουν με εκείνα της Καβασάκι.

Το σύνδρομο αυτό συνήθως εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη και περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020. Παρόλο που τα παιδιά είθισται να νοσούν πιο ήπια από τον κορωνοϊό, κάποια υποκείμενα νοσήματα (παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.) όπως ισχύει και για τους ενήλικες, τα κάνουν πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες.