UPDATE #NOW

Covid-19: Γιατί κάποιοι κολλούν κορωνοϊό όταν μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομο που νοσεί ενώ άλλοι όχι


JTeam

11 Φεβρουαρίου 2022

Covid-19: Γιατί κάποιοι κολλούν κορωνοϊό όταν μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομο που νοσεί ενώ άλλοι όχι
pexels
Οι ειδικοί καταλήγουν σε κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές που κρίνουν αν ένα άτομο τελικά κολλήσει Covid όσο βρίσκεται με νοσούντες στο ίδιο σπίτι.

Μάσκα, αντισηπτικό και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όταν βρεθούμε σε ένα σπίτι με κάποιο άτομο που νοσεί από Covid, τότε οι πιθανότητες να κολλήσουμε κι εμείς, είναι αρκετά υψηλές. Ή ίσως και όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό σημαίνει ότι μερικές συνήθειες μπορεί να αποβούν πιο καταστροφικές στις πιθανότητες μετάδοσης. Η Όμικρον σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι 4 φορές πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μες στο σπίτι, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την περίπτωση.

Όπως εξηγεί ο Alex Huffman από το πανεπιστήμιο του Denver: «Υπάρχουν επιφάνειες μες στο σπίτι που δεν καθαρίζονται τόσο συχνά με αποτέλεσμα να μεταφέρονται πολλά μικρόβια. Συνήθως, η μάσκα δεν χρησιμοποιείται τόσο μες στο σπίτι οπότε όταν κάθεστε μαζί με άλλα άτομα στον ίδιο καναπέ, τότε μπορείτε εύκολα να κολλήσετε από τα σταγονίδια».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλούν από κάποιο άλλο άτομο μες στο σπίτι, είναι εξαιτίας του όχι τόσο καλού αερισμού του σπιτιού, εξηγούν οι ειδικοί. Ο αέρας στα δωμάτια δεν ανανεώνεται συχνά οπότε τα μικρόβια παραμένουν και ο ιός κινείται ελεύθερα.

Επίσης, η μετάδοση εξαρτάται από το χαμηλό ή υψηλό ιικό φορτίο του ατόμου που νοσεί. Πολλά άτομα κουβαλούν πάνω τους περισσότερο φορτίο οπότε βοηθούν πιο εύκολα στην εξάπλωση του κορωνοϊού και μεταδίδουν για περισσότερο χρονικό διάστημα τον ιό.

Το σημαντικό είναι το άτομο που νοσεί και βρίσκεται στο ίδιο σπίτι με υγιή άτομα, να είναι σε απομόνωση σε κάποιο δωμάτιο. Να τηρεί ασφαλείς αποστάσεις από τους γύρω του, φορώντας μάσκα γιατί έτσι μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και να αερίζει καθημερινά καλά τον χώρο.

Οι πιθανότητες βρίσκονται πάντα κάπου στη μέση αλλά καλό είναι να υπάρχει η απαραίτητη πρόληψη για όσο το δυνατόν λιγότερη μετάδοση.