UPDATE #NOW

Ο συγκινητικός λόγος του Zelensky καταχειροκροτήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο: «Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας»


JTeam

1 Μαρτίου 2022

Ο συγκινητικός λόγος του Zelensky καταχειροκροτήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο: «Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας»
Photo: Getty Images
Καταχειροκροτήθηκε από κάθε γωνιά του Ευρωκοινοβουλίου με μια καθηλωτική ομιλία, μέσα από την οποία ζήτησε από την ΕΕ να αποδείξει ότι είναι μαζί με την Ουκρανία. O Volodymyr Zelensky σε μια ακόμη συγκλονιστική έκκληση.

Μετά τη συγκλονιστική του έκκληση για ειρήνη, ο Volodymyr Zelensky έδωσε έναν ακόμη συναισθηματικά φορτισμένο λόγο ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου που χειροκροτήθηκε θερμά.

Η συγκινητική του ομιλία, μέσω της οποίας τόνισε ότι «οι Ουκρανοί πληρώνουν το υπέρτατο τίμημα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία», διακοπτόταν συχνά από τους κρότους των βομβαρδισμών. Σε εκείνο το σημείο, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Διακόπτω τη ροή του λόγου μου λόγω των εκρήξεων. Το Χάρκοβο επλήγη από δύο πυραύλους κρουζ. Είναι πολλοί ρωσόφωνοι εκεί, τα πανεπιστήμια με τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές. Εκεί πραγματικά διαμορφώνεται το μέλλον της Ουκρανίας, είναι μία από τις χαρούμενες πόλεις της Ουκρανίας».

Ο ίδιος επέλεξε να ξεκινήσει τον λόγο του με τα παρακάτω λόγια: «Δεν μπορώ να πω καλημέρα. Γιατί η μέρα για κάποιους, δεν είναι καλή. Για κάποιους αυτή είναι η τελευταία τους μέρα.

«Απευθύνομαι σε εσάς για τους συμπολίτες μου που πληρώνουν το υπέρτατο τίμημα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία τους. Αντιστεκόμαστε, στεκόμαστε όρθιοι αλλά το πληρώνουμε. Πέντε ημέρες εισβολής πλήρους έκτασης από τη Ρωσία. Ξέρετε, δεν διαβάζω τον λόγο μου γιατί θέλω να μιλήσω από καρδιάς, σαν πραγματικός άνθρωπος».

Όπως προσθέτει: «Ζούμε μία αληθινή τραγωδία, θυσιάζουμε τους πιο δυνατούς, τους πιο άξιους συμπολίτες μας. Θα τους είμαστε αιώνια ευγνώμονες» ενώ όπως τόνισε μία ημέρα μετά την υπογραφή του αιτήματος για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «Θα ήθελα να συνεχίσετε να λάβετε σοβαρά υπόψιν και το αίτημα μας για την ένταξη στην ΕΕ. Η πλατεία Ελευθερίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και ήταν πάντοτε γεμάτη. Φαντάζεστε αυτή την πλατεία να πλήττεται από δύο πυραύλους κρουζ; Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας, πολεμάμε παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι είσοδοι και οι έξοδοι στη χώρα. Θα έχουμε μία πλατεία ελευθερίας σε κάθε πόλη της χώρας μας.»

Η συνέχεια του λόγου του, ακόμη πιο καθηλωτική. «Που πάνε τα τεθωρακισμένα σας, τα βλήματα του πυροβολικού σας; Δεκαέξι άτομα πέθαναν μόνο χθες. Πολεμάμε για τις ζωές μας, για την ελευθερία μας. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να είμαστε ίσοι, για αυτό υποβάλλουμε αίτημα στην ΕΕ. Δείξαμε τις αντοχές μας, πόσο είμαστε στο πλευρό σας για την ασφάλεια και την σταθερότητα. Η Ουκρανία νιώθει πολύ μόνη. Πολεμάμε για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας, αποδείξτε ότι δεν θα μας αφήσετε, αποδείξτε ότι υπερασπίζεστε τις ευρωπαϊκές αρχές, η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο, το φως θα κερδίσει το σκοτάδι, ζήτω η Ουκρανία!».