UPDATE #NOW

Έρευνα: Το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών


JTeam

1 Μαρτίου 2022

Έρευνα: Το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι εμφανώς πιο μειωμένη στα μικρότερα παιδιά και ο λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η χαμηλότερη δόση που λαμβάνουν.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech κατά της Covid- 19 είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών συγκριτικά με τους εφήβους και τους ενήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα έγινε τη στιγμή που στην Αμερική συζητιέται έντονα η χαλάρωση των μέτρων μαζί με το πιθανό τέλος της μάσκας στα σχολεία. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, όπως συλλέχθηκαν από έξι επιστήμονες και ειδικούς της δημόσιας υγείας.

Η μελέτη ανέλυσε καταγεγραμμένα περιστατικά από τις 13 Δεκεμβρίου του 2021 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2022, μελετώντας 852.384 πλήρως εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και 365.502 πλήρως εμβολιασμένα παιδιά από 5-11 χρονών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας κατά τη διάρκεια της Όμικρον μειώθηκε από το 85% στο 73% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών. Στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε ακόμη πιο δραματικά, από το 100% στο 48%.

Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νόσησης σε παιδιά ηλικίας 12 ετών ήταν στο 67% ενώ στα 11χρονα παιδιά, άγγιζε το 11%. Όπως δήλωσε στους New York Times, ο ανοσιολόγος του Mount Sinai’s Icahn School of Medicine, Florian Krammer: «H διαφορά ανάμεσα στα δύο ηλικιακά γκρουπ είναι εντυπωσιακή».

Όπως επεσήμανε μάλιστα, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή στα 12χρονα χορηγούνται 30 mg του εμβολίου, ακριβώς όπως στους ενήλικες ενώ στα παιδιά ηλικίας 11 χρονών, μόνο 10 mg. «Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί φαίνεται ότι τελικά η δοσολογία κάνει τη διαφορά αλλά η ερώτηση που συνεχίζει να απασχολεί, είναι πώς αναμένεται να διορθωθεί αυτό» προκειμένου να επιτευχθεί η ίδια αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στα παιδιά μικρότερης ηλικίας.