UPDATE #NOW

Παγωτό Vs Gelato: Σε τι διαφέρουν, τελικά;


JTeam

2 Μαρτίου 2022

Παγωτό Vs Gelato: Σε τι διαφέρουν, τελικά;
Mae Mu on Unsplash
Αν και εξίσου νόστιμα, το παγωτό και το gelato έχουν σημαντικές διαφορές

Οι περισσότεροι έχουμε φάει παγωτό, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας - ανεξάρτητα από το εάν μας άρεσε ή όχι, αν ήταν vegan, χωρίς λακτόζη, με stevia, αν ήταν από ψυγείο περίπτερου ή ζαχαροπλαστείο. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές βλέπουμε καταστήματα να γράφουν «gelato» στα παγωτά τους και, ίσως, τα κατακρίνουμε από μέσα μας, νομίζοντας ότι κάνουν κακή προσπάθεια να φέρουν αέρα Ιταλίας στην πόλη μας. Μήπως υπάρχει λόγος για αυτό;

Είναι εξίσου νόστιμα, όμως το παγωτό και το gelato διαφέρουν. Παρακάτω, θα δούμε γιατί.

Αυγά: Το παγωτό έχει και κρόκο, ενώ οι περισσότερες συνταγές gelato, δεν περιέχουν καθόλου αυγό.

Λιπαρά: Συνήθως, το παγωτό πρέπει να έχει τουλάχιστον 10% λιπαρά (τα περισσότερα έχουν μεταξύ 14% και 25%), ενώ το gelato μόλις 4-9%.

Αέρας: Το gelato ανακατεύεται σε μικρότερη ταχύτητα από το παγωτό, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερο αέρα και να είναι πιο συμπυκνωμένο. Το παγωτό, αντίθετα, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας, είναι πιο αφράτο.

Συντήρηση: Και τα δύο πρέπει να συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όμως για να μην χάσουν την υφή τους, χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες. Ιδανικά, το παγωτό να βρίσκεται στους – 17 βαθμούς Κελσίου, και το gelato στους -2 – αυτός είναι και ο λόγος που είναι πιο μαλακό και τρώγεται ευκολότερα, απευθείας από την κατάψυξη.