UPDATE #NOW

#HaveAWord: Η viral καμπάνια του Δημάρχου του Λονδίνου για την έμφυλη βία που πρέπει να δούμε όλοι


Στεφανία Παπαδημητρίου

17 Μαρτίου 2022

#HaveAWord: Η viral καμπάνια του Δημάρχου του Λονδίνου για την έμφυλη βία που πρέπει να δούμε όλοι
Mayor of London
«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ξεκινά από τα λόγια. Αν το δείτε να συμβαίνει, μιλήστε πρώτα με τον εαυτό σας, μετά με τους φίλους σας»

Τον περσινό Μάρτιο, η Sarah Everard γύριζε σπίτι ένα βράδυ έπειτα από έξοδο. Δεν έφτασε ποτέ. Ο αστυνομικός Wayne Couzens την απήγαγε, τη βίασε, τη στραγγάλισε και πέταξε το άψυχο σώμα της σε μια λίμνη. Τώρα, έναν χρόνο μετά, κυκλοφόρησε στην Αγγλία ένα βίντεο για την έμφυλη βία που αξίζει να δούμε όλοι μας.

Για πρώτη φορά, σε ανάλογη καμπάνια ενημέρωσης βλέπουμε να γίνεται άμεση αναφορά στη συμπεριφορά των ανδρών αντί για των γυναικών. Για πρώτη φορά, κανείς δε ζητά από εκείνες να προσέξουν ή να μιλήσουν για επικίνδυνες συμπεριφορές που δέχονται.

Για πρώτη φορά, αναγνωρίζουμε ότι ο μοναδικός τρόπος να μην κακοποιηθεί μία από εμάς, είναι εάν ένας άνδρας αποφασίσει να μην την κακοποιήσει.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan. Στην καμπάνια με τίτλο #HaveAWord συμμετέχουν κορυφαίοι αθλητές ράγκμπι και ποδοσφαιριστές, ενώ στο βίντεο διαρκείας 1 λεπτού βλέπουμε σκηνές που για κάποιους είναι σοκαριστικές, αλλά για όλες τις γυναίκες είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ένα οποιοδήποτε βράδυ.

Παρακολουθούμε την παρενόχληση μίας νεαρής γυναίκας από έναν άνδρα, ο οποίος βρίσκεται έξω με τους φίλους του. Όσο εντονότερα της μιλά, τόσο πιο άβολα νιώθει ένα μέλος της παρέας του. Ο τελευταίος, κοιτάζεται στον καθρέφτη (του μυαλού του) και η αντανάκλασή του, τον ρωτά: Τι κάθεσαι και κάνεις; Πρέπει να πεις κάτι.

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ξεκινά από τα λόγια. Αν το δείτε να συμβαίνει, μιλήστε πρώτα με τον εαυτό σας, μετά με τους φίλους σας», ακούμε στο τέλος.

Σύμφωνα με τον Khan, «o στόχος είναι οι άνδρες να κοιτάξουν τη δική τους συμπεριφορά και να μιλήσουν για εκείνη των γύρω τους».

Ας ελπίσουμε αυτή να είναι μόνο η αρχή.