UPDATE #NOW

«Μας έκλεψαν τις ζωές και το ονόμασαν σωτηρία»: Το συγκλονιστικό σκίτσο της Sasha από το Κίεβο


JTeam

18 Μαρτίου 2022

«Μας έκλεψαν τις ζωές και το ονόμασαν σωτηρία»: Το συγκλονιστικό σκίτσο της Sasha από το Κίεβο
Η Ουκρανή illustrator πήρε την εικόνα μίας βομβαρδισμένης πολυκατοικίας και τη μετέτρεψε σε κάτι ακόμη πιο ανατριχιαστικό

«Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα κρατήσει, δεν με νοιάζει πόσοι έμειναν χωρίς σπίτια και ανθρώπους, δεν ξέρω πότε θα πάψουμε να ακούμε τον θόρυβο. Ξέρω ότι ζούσαμε τις φυσιολογικές ζωές μας, αλλά μας τις έκλεψαν και το ονόμασαν σωτηρία. Δε θα καταλάβω ποτέ τον πόλεμο και δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το τρομερό πρωινό. Δε θα καταλάβω ποτέ πώς μπορείς να φωνάζεις τα ψέματα και να ψιθυρίζεις την εμπιστοσύνη».

Η Sasha Anisimova είναι illustrator και ζει στο Κίεβο. Δεν περίμενε να γίνει πόλεμος – ποιος το περίμενε, άλλωστε; Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται, άμαχοι χάνουν τη ζωή τους, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Η Sasha πήρε τη φωτογραφία μίας βομβαρδισμένης πολυκατοικίας και τη μετέτρεψε σε κάτι ακόμη πιο ανατριχιαστικό. Στο σκίτσο που ονόμασε Stolen Lives (κλεμμένες ζωές), βλέπουμε ανθρώπους στα ανοιχτά, πλέον, δωμάτια, να βιώνουν την καθημερινότητα που γνώριζαν πριν τη ρωσική εισβολή. Μία γυναίκα γυμνάζεται, κάποιος μαγειρεύει, άλλος κάνει τα μαθήματά του, ακριβώς όπως εμείς.

Σήμερα, το ζουν οι Ουκρανοί. Νωρίτερα, ήταν οι Σύριοι. Στο μέλλον, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε.