UPDATE #NOW

Έγκλημα στην Πάτρα: To χρονικό του θανάτου των τριών παιδιών - Τι γνωρίζουμε ως τώρα


JTeam

31 Μαρτίου 2022

Έγκλημα στην Πάτρα: To χρονικό του θανάτου των τριών παιδιών - Τι γνωρίζουμε ως τώρα
H υπόθεση που συνεχίζει να συγκλονίζει

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρακολουθούσαμε μουδιασμένοι τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας – ο θάνατος της Ίριδας, της Μαλένας και της Τζωρτζίνας έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αιώνα», άλλωστε. Κι από το απόγευμα της Τετάρτης, οι περισσότερες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω του - «Είδες τι έγινε στην Πάτρα, τελικά;»

Όταν έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της μητέρας των τριών κοριτσιών, Ρούλας Πισπιρίγκου, πολλοί είπαν ότι το περίμεναν, ότι το είχαν δει από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι, ήταν πιο ουδέτεροι, αποφεύγοντας να συμμετάσχουν στο ιντερνετικό δικαστήριο. Κι άλλοι, κυρίως γείτονες της οικογένειας, συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της. «Φόνισσα», φώναζαν, έβγαζαν βίντεο, selfies μπροστά στα κλειστά παράθυρα. «Θάνατος στους παιδοκτόνους», έγραψαν στα παντζούρια.

Jenny.Gr

Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, στον οργανισμό της οποίας βρέθηκε μεγάλη ποσότητα κεταμίνης. Αστυνομικοί τη μετέφεραν από την Πάτρα στη ΓΑΔΑ – εκεί πέρασε το βράδυ της Τετάρτης, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην κάνει κακό στον εαυτό της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 2 Φεβρουαρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η κηδεία της Τζωρτζίνας, γινόταν λόγος για «συντετριμμένους γονείς που αποχωρίζονται το παιδί τους». Η σκέψη όλων βρισκόταν σ’ εκείνους τους δύο ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν και τα τρία παιδιά τους σε ελάχιστο χρόνο. Τα συλλυπητήριά του έδωσε και ο Δήμαρχος Πατρών.

Μία μέρα νωρίτερα, όμως, είχε βγει το πόρισμα της νεκροψίας για τον θάνατό της. Όπως ανέφερε, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, με τα αίτια να παραμένουν αδιευκρίνιστα. Κάπως έτσι, στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι τη «μυστηριώδη υπόθεση της Πάτρας» θα αναλάμβανε το τμήμα Ανθρωποκτονιών, το οποίο θα ξεκινούσε προκαταρκτική εξέταση όχι μόνο για το μεγαλύτερο παιδί, αλλά και για την 3,5 ετών Μαλένα που έφυγε από τη ζωή το 2019 από ηπατική ανεπάρκεια, και τη μόλις 6 μηνών Ίριδα που έπασχε από σπάνια νόσο φλεβοκόμβου.

«Θρηνούμε τρία κορίτσια, πρόσφατα την Τζωρτζίνα μας. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι», δήλωνε ο πατέρας στο pelop.gr. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι είχε απευθυνθεί κι ο ίδιος στην Εισαγγελία μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού του, ζητώντας να διερευνηθούν τα αίτιά του.

Οι πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τότε, ανέφεραν ότι η Μαλένα έπασχε από λευχαιμία. Οι γιατροί, ωστόσο, τόνιζαν πως δεν ήταν αυτός ο λόγος που έφυγε από τη ζωή. Όσο για την Ίριδα, η σπάνια νόσος από την οποία έπασχε εκ γενετής προκαλούσε εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον «φυσικό βηματοδότη της καρδιάς» - αυτό, όμως, συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα αυτά, έβαλαν γιατρούς και ιατροδικαστές σε υποψίες. Άρχισαν να πιστεύουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Η προκλητική στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Όταν οι ειδήσεις και οι χρήστες των social media άρχισαν να πιέζουν την κατάσταση, η μητέρα των τριών κοριτσιών μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος.

«Να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα. Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να με κατηγορούν.

Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας».

Στη συνέχεια, μίλησε στην εκπομπή Φως στο Τούνελ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία ήταν κι εκείνη που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, έκαναν εντύπωση τόσο η ψυχρή της στάση, όσο και η αποκάλυψη πως είχε ρωτήσει τους εργαζομένους του νοσοκομείου εάν υπήρχαν κάμερες στους θαλάμους, επειδή φοβόταν για πιθανή κλοπή.

Η κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Οι αρχές γνώριζαν εδώ και 3 εβδομάδες ότι ανιχνεύθηκε η συγκεκριμένη ουσία στον οργανισμό του παιδιού. Έμενε μόνο να προσδιορισθεί η ποσότητα που της είχε χορηγηθεί – τελικά, ήταν 6mg ανά λίτρο αίματος και, σύμφωνα με τα εργαστήρια, θανατηφόρα. Όπως αναφέρει το protothema.gr, αυτή είναι και η μοναδική αιτία του θανάτου του κοριτσιού.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο χορηγήθηκε η ουσία στην Τζωρτζίνα – έγινε είτε ενδοφλέβια, είτε μέσω της ρινικής οδού (δηλαδή με εισπνοή), είτε ενδομυϊκά. Κι όταν η δόση είναι θανατηφόρα, το αποτέλεσμα έρχεται σε τρία στάδια: Πρώτα, σταματά η αναπνοή. Έπειτα, έρχεται η ανακοπή και, τέλος, ο θάνατος.

Η σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη της 33χρονης το απόγευμα της Τετάρτης, έπειτα από ένταλμα που εκδόθηκε εναντίον της για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Νωρίτερα, της είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία.

Την ώρα που οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να συλλάβουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου, εκείνη έδινε συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης της Πάτρας. Της χτύπησαν την πόρτα κι εκείνη ακολούθησε με προθυμία. «Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω μαζί σας», φέρεται να τους είπε. «Είναι σωστό να έρθω μαζί σας για διευκρινίσεις».

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε και διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνο, υπάρχουν καταθέσεις γιατρών της Τζωρτζίνας, οι οποίοι είπαν πως ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί, καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τη χορήγηση της ουσίας.

«Ύστερα από 10 ώρες ανάκρισης θα ομολογήσει και για τα άλλα δύο παιδιά» είπε την Τετάετη ο επίτιμος πρόεδρος Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κατερινόπουλος, για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Το πιο πιθανό είναι να αρνηθεί αλλά από ότι μπορώ να εκτιμήσω αν αυτή εξεταστεί 8 - 10 ώρες όχι μόνο θα ομολογήσει το πού βρήκε την κεταμίνη αλλά και πώς θανάτωσε και τα άλλα δύο παιδιά γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον ότι και τα άλλα δύο παιδιά έφυγαν από τα χέρια της».

«Φτάσαμε στην αρχή του τέλους της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία αλλά μόνο για την Τζωρτζίνα, έχουμε και τα άλλα δύο παιδιά τα οποία ''έφυγαν'' από τα χέρια της μητέρας τους», πρόσθεσε.

Σήμερα, Πέμπτη, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

TAGS