UPDATE #NOW

Πορτρέτο της νεαρής ερωμένης του Picasso, Marie-Thérèse Walter, για πρώτη φορά σε δημοπρασία


JTeam

11 Απριλίου 2022

Πορτρέτο της νεαρής ερωμένης του Picasso, Marie-Thérèse Walter, για πρώτη φορά σε δημοπρασία
"Femme nue couchée," by Pablo Picasso Credit: Courtesy Sotheby's
Θα μπορούσε να πουληθεί τον επόμενο μήνα για πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια

Το δημοφιλές έργο του Pablo Picasso, 'Femme nue couchée", που μεταφράζεται ως «Γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα» και είναι το πορτρέτο της ερωμένης και «μούσας» του, Marie-Thérèse Walter, δημοπρατείται πρώτη φορά και θα μπορούσε να πουληθεί για περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNN.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα πορτρέτα της Walter που βγήκαν ποτέ σε δημοπρασία όταν βγει στο «σφυρί» από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη, στις 17 Μαΐου. Ο σπάνιος πίνακας, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1932, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών κατά τη διάρκεια των πιο δημιουργικών χρόνων της καριέρας του Picasso και απεικονίζει τη μούσα του ως ένα θαλάσσιο πλάσμα με γκρίζα, νωχελικά άκρα κι ένα γυναικείο πρόσωπο σε προφίλ.

Jenny.Gr
"Femme nue couchée," by Pablo Picasso Credit: Courtesy Sotheby's

Ο Pablo Picasso λειτουργούσε καινοτόμα «στην ιστορία της γυμνής φιγούρας με την απεικόνισή της να ξαπλώνει σε έναν εξαιρετικά αφηρημένο χώρο, αναδεικνύοντας τη μορφή της φιγούρας της με πινελιές γονιμότητας, σεξουαλικότητας και χάρης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Sotheby's.

Η επικεφαλής της Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου, Helena Newman περιέγραψε το "Femme nue couchée" ως ένα «πρωτοποριακό κι εξαιρετικά αισθησιακό έργο». Ο Ισπανός ζωγράφος συνάντησε για πρώτη φορά τη Walter στο Παρίσι το 1927, όταν εκείνη ήταν 17 χρονών κι εκείνος παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγό, Olga Khokhlova, μια Ρωσο-Ουκρανή χορεύτρια. Η Walter θα γινόταν στη συνέχεια η πηγή της έμπνευσής του και η «μούσα» του σε μερικά από τα πιο γνωστά του σχέδια και γλυπτά.

Η υπεύθυνη πωλήσεων του οίκου Sotheby's, Brooke Lampley, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο «είναι μια ωδή στην επιθυμία για τη Marie-Thérèse». Να θυμίσουμε ότι πέρσι, ο περίφημος πίνακας της μούσας του Picasso, με την ονομασία «Γυναίκα Καθισμένη Κοντά σε Παράθυρο» (Femme assise près d’une fenêtre), πωλήθηκε σε δημοπρασία, ξεπερνώντας τα 103 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη.