UPDATE #NOW

Οι ΗΠΑ παύουν τη χρήση μάσκας σε ΜΜΜ - Οι πιλότοι το ανακοίνωσαν εν μέσω πτήσης, προκαλώντας σύγχυση στους επιβάτες


JTeam

19 Απριλίου 2022

Οι ΗΠΑ παύουν τη χρήση μάσκας σε ΜΜΜ - Οι πιλότοι το ανακοίνωσαν εν μέσω πτήσης, προκαλώντας σύγχυση στους επιβάτες
REUTERS/Kevin Mohatt
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση, που προκάλεσε χάος, «απογοητευτική»

Τη στιγμή που η Σαγκάη βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα πιο σκληρά κύματα κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με εικόνες μιας δυστοπικής πραγματικότητας όπου πολίτες ουρλιάζουν από τα παράθυρα, αδυνατούν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή μεταφέρονται σε στρατόπεδα καραντίνας, η κυβέρνηση Biden δεν μπορεί να επιβάλλει πλέον την εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτό ισχύει από τη Δευτέρα, όταν η δικαστής, Kathryn Kimball Mizelle στη Florida μετά τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, έκρινε ότι η οδηγία των τελευταίων 14 μηνών ήταν παράνομη, ανατρέποντας έναν βασικό κανόνα του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Είκοσι πολιτείες και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας κυρίως στα αεροπλάνα, καθώς και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, μόλις βγήκε η ανατρεπτική ανακοίνωση, όλες οι μεγάλες αεροπορικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines (AAL.O), United Airlines (UAL.O) and Delta Air Lines (DAL.N), καθώς και η εθνική σιδηροδρομική γραμμή, Amtrak, έθεσαν σε εφαρμογή τη δικαστική απόφαση, η οποία όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε χάος και αναστάτωση στους επιβάτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή, κυριολεκτικά, στον αέρα.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν παρατείνει κατά 15 ημέρες το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από ταξιδιώτες σε διάφορα μέσα, τονίζοντας πως χρειάζονταν επιπλέον χρόνο για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με την τωρινή απόφαση, τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας ή να τους παραλείπουν εντελώς με αποτέλεσμα η πολιτική να διαφέρει ανάλογα με την πόλη και τον τρόπο μεταφοράς.

Για παράδειγμα, οι επιβάτες μιας πτήσης της United Airlines από το Houston προς το αεροδρόμιο Kennedy, μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και στο αεροπλάνο, αλλά έπρεπε να τις φορέσουν ξανά κατά την προσγείωσή τους στη Νέα Υόρκη ή αν ήθελαν να πάρουν το μετρό. Η απόλυτη σύγχυση!

Παρά τη δικαστική απόφαση, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε ένσταση ή να ζητήσει καθυστέρηση στην εφαρμογή της. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση ως «απογοητευτική» ενώ το CDC και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχετικό σχόλιο.

Τα σχόλια πάντως των επιβατών τα λένε όλα!

Η απόφαση αυτή πέρα από το γεγονός ότι συμπίπτει με το χάος στη Σαγκάη, ξεκίνησε να εφαρμόζεται την ώρα που οι μολύνσεις από COVID-19 αυξάνονται ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 36.251 νέα κρούσματα να καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα και 460 ημερήσιους θανάτους.